fbpx

Knihy, na které se v roce 2023 těšíme

  • Daniel Kout

Každý rok přináší spoustu nového a zajímavého čtiva a ani letošek nebude výjimkou. Ať už se jedná o napínavé thrillery, komplexní fantasy či užitečné odborné publikace, výběr bude skutečně bohatý. Podívejte se na 10 knižních titulů, na které již teď netrpělivě čekáme. Třeba vás některý z nich zaujme a budete se těšit na jeho vydání spolu s námi.

Rob Wilkins: Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou

Terryho Pratchetta netřeba dlouze představovat. Světoznámý a nesmírně plodný autor se proslavil zejména fantasy sérií Úžasná Zeměplocha. Byť se mu dařilo napsat dvě až tři knihy ročně, svoji vlastní biografii nikdy nedokončil. Tohoto úkolu se zhostil jeho osobní asistent Rob Wilkins. Několikaletá práce nakonec vykrystalizovala v zábavnou, byť místy bolestnou knihu proloženou Wilkinsonovými osobními poznatky. Pro tuto s péčí napsanou biografii o autorovi, jenž sám s péčí psal, si v knihovničce již chystáme speciální místo.

Vychází: březen 2023
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Argo.

Cara Hunterová: Vytoužená smrt

Cara Hunterová svým čtenářům přichystala v pořadí již šestý případ inspektora Adama Fawleye. Jeho vyšetřování začíná poté, co na odlehlý statek dorazí policisté kvůli ohlášené střelbě. Muže s prostřelenou hlavou se však vůbec nedaří identifikovat a celá situace se navíc začne komplikovat. Výpovědi manželského páru ze statku nesedí, objeví se spojitost s již dřívějším případem a za mříže byl pravděpodobně poslaný nevinný člověk. Tuna zvratů, psychologie, policejní prostředí, inspirace skutečným případem – tahle detektivka má všechny ingredience, které máme rádi.

Vychází: březen 2023
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Host.

Ellie Midwood: Dívka v pruhovaných šatech

Třetí u nás vydaná publikace bestsellerové autorky Ellie Midwood se opět zaměří na skutečnou bývalou vězenkyni z Osvětimi. Tentokrát budeme sledovat osudy Heleny Citrónové, která stane před soudem jako svědek a doprovod svého manžela Franze Dahlera, bývalého osvětimského dozorce. Dozorce pozná jiný bývalý vězeň, Andrej Novák, a trvá na prošetření Dahlerova případu. Helena je však na svém současném muži závislá a mluví o něm jako o spasiteli. Ať už se bude jednat o ten nejneuvěřitelnější příběh o lásce, či o zkreslenou výpověď ženy pod tíhou traumatu, jistě půjde o silné, avšak s citem vyprávěné čtení.

Vychází: květen 2023
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Jota.

Linda Åkesonová McGurková: Friluftsliv

Mnozí z nás si Skandinávii zamilovali díky jejím skvělým detektivkám. Linda McGurková nám však ukazuje, že si tuto zemi nemusíme nutně spojovat pouze s drsnými příběhy. Naopak nám nabízí přesně opačný pohled. V tomto průvodci autorka představí celou škálu skandinávských zvyků a tajemství, jak zpomalit, uvolnit se a lépe se propojit s okolní přírodou. Kromě receptů a různých návodů bychom se díky knize měli naučit zlepšit své fyzické i duševní zdraví. Taková publikace bude v naší knihovničce nejen zajímavým, ale především užitečným zpestřením.

Vychází: květen 2023
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Jota.

Alena Mornštajnová: Les v domě

Poté, co otec zmizel při povodních a matka propadla alkoholu, zůstala Cácora sama. Zbyla jí jen nevraživá babička, která se stará o zahradnictví. Babička si je zároveň jistá, že všechno zlé v životě se buďto dá vyhubit, nebo je lepší o tom nemluvit. Cácora, obklopená okolním hrozivým lesem, však jednoho dne mluvit začne. Autorku Alenu Mornštajnovou budou čeští čtenáři znát především díky jejímu románu Hana (2017), který je dodnes velmi úspěšný. Také její další, neméně populární romány v nás vyvolávají přesvědčení, že i tentokrát se máme na co těšit.

Vychází: květen 2023
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Host.

Ondřej Trhoň: Ještě jeden level

Ještě před několika lety se na videohry obecně nahlíželo jako na prostoduchou zábavu pro antisociální jedince, navíc vyvolávající agresi. Doba se změnila a videoherní médium si konečně vydobylo své čestné uznání a místo vedle již běžných kulturních fenoménů, jako jsou filmy a hudba. Že videohry mají nejen co říct, ale také se staly jedním z hlavních médií a součástí životního stylu 21. století, ukazuje nová publikace od Ondřeje Trhoně. Do hloubky v ní rozebírá videohry se společenským přesahem – například jaké jsou důvody specifických videoherních žánrů, jak je to s některými tituly a komercí či jak mohou videohry sloužit i jako společenská kritika.

Vychází: květen 2023
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Paseka.

Tereza Nováková: Co se stalo Veronice

S Veronikou není zrovna dvakrát lehké vyjít. Je hysterická, vztahovačná, úzkostlivá, náladová, … Seznam jejích nedostatků by takto mohl pokračovat. Ovšem jako každý člověk i ona má ke svému chování důvody. Skrze sepsané vzpomínky se dozvíme o jejích láskách, vztazích a bolestech. Zjistíme tak, co se jí vlastně stalo. Autorka Tereza Nováková nepotřebuje složité popisy a charakteristiky, aby odvyprávěla nelehký příběh. Věříme, že zde dobře zužitkuje své zkušenosti ze scenáristiky na FAMU a následného psaní scénářů pro televizi i film.

Vychází: květen 2023
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Paseka.

Cormac McCarthy: Pasažér

Děj zasazený do roku 1980 sleduje záchranáře Bobbyho Westerna, který ve vraku potopené lodi nachází těla devíti lidí. Naopak chybí pilotova taška, černá skříňka a především desátý pasažér. Legendární autor Cormac McCarthy se touto knihou vrací po dlouhých šestnácti letech. Celosvětově uznávaný autor a držitel Pulitzerovy ceny za literaturu je známý především pro tituly jako Cesta či Tahle země není pro starý (obě díla byla také úspěšně zadaptována do filmu). Nemůžeme se tak dočkat, až v Pasažérovi dostaneme syrový a nekompromisní thriller, jaký umí napsat pouze McCarthy.

Vychází: červen 2023
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Argo.

John Gwynne: Moc

U tohoto titulu by měli zbystřit všichni fanoušci a příznivci komplexních fantasy ve stylu Hry o trůny. Britský autor John Gwynne čtenáře zavede na kontinent Vyhnanců, který má krvavé dějiny plné střetů mezi lidmi a obry. A i když byli obři již dávno poraženi, nyní se začnou znovu probouzet. Společně s nimi hrozí světu příchod mnohem větších nebezpečí. Proto král Aquilus svolá ostatní krále, aby vytvořili alianci. Podle proroctví budou mít obě strany světla i temnoty svého šampiona, které bude zapotřebí najít dříve, než bude příliš pozdě.

Vychází: červen 2023
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Host.

Lukáš Dirga, Tomáš Kubín: Vězeň na útěku

Máte na Netflixu nasledovaných desítky hodin dokumentů o věznicích? Fascinují vás ve filmech a seriálech do detailu naplánované útěky hodny génia Michaela Scofielda? Ať už si chcete pouze rozšířit znalosti, či naopak porovnat fikci s realitou, tato nová odborná publikace může být přesně pro vás. Autoři Lukáš Dirga a Tomáš Kubín ve své knize podrobně představí fenomén vězeňských útěků: od profilu uprchlíků přes jejich přípravy až po samotnou realizaci. Vše pak uvádí do českého i zahraničního kontextu, ve kterém historii a současnost vězeňských útěků mapují.

Vychází: 2023
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Academia.