fbpx

Obrazem: Art of Sugarlandia

  • Soňa R. Hanušová

Přízemí Domu RADOST na pražském Žižkově zaplnila díla deseti českých umělců, kteří se probojovali do finále výtvarné soutěže Don Papa Art Competition. Jejich úkolem bylo ztvárnit svou vizi filipínského ostrova Negros, kterému místní díky hojné produkci cukrové třtiny přezdívají Sugarlandia. Výstava finálových děl soutěže je součástí výstavy ART PRAGUE SCULPTURE 2023 a je volně přístupná veřejnosti do 16. dubna 2023.

Filipínská značka rumu Don Papa je proslulá designem svých obalových tub. Ke světu umění má tak blízko, což vedlo k tomu, že v roce 2015 odstartovala na Filipínách soutěž Don Papa Art Competition pro tamní vizuální umělce. V průběhu let a dalších soutěžních ročníků byly vítězné návrhy promítnuty na limitované edice tub Don Papa. Propojení značky a umění funguje i u nás. Ultra Premium Brands, společnost zastupující značku Don Papa na našem trhu, oslovila ke spolupráci umělkyni Elišku Podzimkovou. Po návratu z její cesty na Filipíny, kde čerpala inspiraci, vzniklo několik obrazů přibližujících prostředí, ve kterém se rum Don Papa rodí. Poslední dílo ze série s názvem Cukrový ostrov se zároveň promítlo i na limitovanou edici tuby Don Papa Baroko. Stejně jako na obrazech, i na tubě zapojila Podzimková rozšířenou realitu, prvek, se kterým často pracuje.

Art of Sugarlandia, foto: František Ortmann

První ročník české Don Papa Art Competition odstartoval během loňského léta, na křtu zmíněné tuby výtvarnice Elišky Podzimkové. Zapojilo se celkem 45 umělců, odborná porota pak zúžila výběr na deset nejzajímavějších děl. Na vernisáži výstavy byl odtajněn i vítěz soutěže Petr Hajdyla, který porotu zaujal dílem Dona Mamma Natura. Ten pracoval s vrstvením barvy podobně jako na sebe vrstvil asociace spojené s ideou magické Sugarlandie. Ve svém díle propojuje přírodní i kulturní aspekty Filipín. Ztvárňuje půdu, rostliny a zvířata, inspirací autorovi byly ale i vzory tkanin oděvů původních obyvatel ostrova nebo například písmo. Malba Dona Mamma Natura se může stát vizuálním základem pro limitovanou edici umělecké tuby Don Papa Baroko, podobně jako Cukrový ostrov Elišky Podzimkové. 

Všech deset obrazů finalistů včetně vizualizace, jak by dílo vypadalo na tubě Don Papa, lze zhlédnout v Domě RADOST na pražském Žižkově do 16. dubna 2023. Výstava Art of Sugarlandia je volně přístupná.

Art of Sugarlandia, foto: František Ortmann