fbpx

Novinky z gastronomie – březen 2023

  • Soňa R. Hanušová

Jaro je konečně tu a s sebou přineslo přípravy na Velikonoce. Kromě speciálních menu šéfkuchařů a řady dalších dobrot pro vás máme také tip na relax. V srdci Českého lesa vznikla oáza klidu zasvěcená nejen odpočinku, ale také skvělému jídlu. Jaké další novinky se odehrály na poli české gastronomie? Pohodlně usaďte a začtěte se do výběru toho nejlahodnějšího, co se za poslední měsíc událo.

Svatý klid

V Železné u Smolova, v srdci chráněné krajinné oblasti Český les, od května otevírá nový ambiciózní wellness hotel Resort Český les. Zde si bude možné vychutnat nejen blahodárný klid v obklopení lesy, ale také kulinářské umění šéfkuchaře Martina Šilinga. Nabídka restaurace Hvozd čerpá z darů chodských lesů, vlastní bylinkové zahrádky a rybníka Železný nebo z poctivé produkce regionálních farmářů. Designově zařízený interiér restaurace s detaily motivů fauny Českého lesa plynule přechází ve venkovní terasu, kde si hosté užijí speciality z grilu OFYR. Kromě restaurace disponuje hotel také koktejlovým barem se signature drinky, selekcí vín a nabídkou ciderů z Kolowratových sadů.

Věnečky a koktejl

Loni v dubnu otevřel v pražské Pštrossově ulici cukrářský boutique Romana Janečka zaměřený na věnečky v miniverzi a několika příchutích. Nyní díky spolupráci s Ondřejem Hniličkou z pražského Hemingway Baru rozšiřuje svou nabídku o trojici RTD (ready-to-drink) koktejlů v lahvičkách napárovaných k máslovému, čokoládovému a pistáciovému věnečku. Oslava prvních narozenin a oficiální uvedení koktejlů ve spojení s věnečky proběhne ve středu 19. dubna 2023 od 16 hodin, kdy se v boutique Věnečky Janeček chystá pop-up Hemingway Baru.

Novinka na gastronomické mapě

V pražské Jungmannově ulici otevřelo bistro Bjukitchen. Nabízí snídaně, lehké obědy i odpolední kávu a dezert. Majitelka Bára Karpíšková na menu zařadila slaná i sladká jídla, která se objevila v jejích kuchařkách Bjukitchen, i nikdy nepublikované receptury. K snídaním servíruje například obilné kaše, sladké i slané granoly, ale i vaječné pokrmy a k obědu připravuje několik druhů slaných kaší či saláty.

Velikonoční Mazec

Experimentální plzeňský pivovar Proud si nenechal ujít příležitost k uvaření dalšího ze svých speciálů. Velikonoční Mazec je spodně kvašeným patnáctistupňovým pivem. Robustní sladová vůně je doprovázena výraznou sladovou chutí s karamelovým nádechem, která je doplněna vyšší hořkostí. Tu vyvažuje plnost a sladkost piva. Chmelové aroma je spíše kořeněné až květinové, typické pro český chmel. V doznívání je toto pivo i přes svoji sílu jemné.

Mazanec v tabulce čokolády

Brněnská čokoládovna Ajala se letos rozhodla také přidat k velikonočním oslavám. Vznikla tak čokoláda Mazanec, která kromě kakaových bobů obsahuje rozinky a mandle. Poslední ingrediencí je hnědé máslo s oříškovou chutí.

Velikonoční hody I

Velikonoce doprovází tradiční pokrmy, které se s nadcházejícími svátky objevují také na menu restaurací. Jednou takovou je i Červený jelen, kde si velikonoční menu můžete dopřát od 6. do 12. dubna 2023. Je libo například telecí svíčkovou v bylinkové krustě s jarními mrkvičkami a bramborovým pyré či králičí hřbet v Iberijském špeku s omáčkou z Périgordského lanýže s hráškovým souflé?

Komu se navíc nechce na Velikonoce péct, ale přesto by rád zakrojil beránka či mazanec, najde řešení v Červeném Jelenovi. Stačí objednat a cukrářka Klára Řezníčková upeče za vás. K tomu přihoďte láhev velikonočního vaječňáku pro koledníky.

Vítání jara

Pražská restaurace Triton v polovině března představila své jarní menu. Novinkami mezi předkrmy jsou ceviche z mušlí svatého Jakuba s freshem ze zelených jablek a špenátu a telecí tatarák s hříbky. Mezi hlavními chody se skví holub à la Bruant ortolan, který odkazuje na kontroverzní francouzskou delikatesu. Tou byl pečený strnad zahradní, který se překrmil fíky na čtyřnásobek běžné váhy a poté utopil v armaňaku. Šéfkuchař Tomáš Kohút připravuje mírumilovnější verzi této speciality, holuba z Anjou s omáčkou a armagnacu, čerstvými fíky a krupicovým nokem s tymiánem. Vegetariánskému menu vévodí pečená „kachna“, která je ve skutečnosti celerem pečeným v rašelině.

Ovocné přírůstky

Značka Amundsen přidala do svého portfolia dvě nové ochucené varianty, Amundsen Essences Mango a Amundsen Essences Orange. Obě jsou vyrobeny pouze z přírodních aromat, neobsahují žádný přidaný cukr a mají snížený obsah alkoholu na 30 %. Nepřehlédnutelnost zaručuje etiketa potažená speciální fólií, která se mění podle úhlu pohledu a tím způsobí, že láhve vypadají pokaždé trochu jinak.

Velikonoční hody II

Velikonoce se budou slavit také v Plzeňském Prazdroji, a rovnou celý týden. Od 4. do 10. dubna 2023 bude možné v Hospodě Na Spilce ochutnat velikonoční menu, na kterém nechybí předkrmy jako jehněčí játra na černém pivu nebo králičí paštika s brusinkami a ořechy. Hlavní chody představují jehněčí koleno na medvědím česneku s bramborovou kaší, jarní kuře s nádivkou s kopřivami a konfitované králičí stehno se špenátem a špeclemi. Závěr patří velikonočnímu mazanci se žloutkovým krémem.

Na velikonoční neděli Hospoda Na Spilce připravuje brunch plný tradičních svátečních pokrmů. Například jehněčí sulc s jarní zeleninou, králičí paštiku, jehněčí ragú na víně, kořenové zelenině a bylinkách nebo králičí stehno na pivu a slanině. K tomu špecle s čerstvými bylinkami, bramborové šišky, vařené mladé brambory s máslem a pažitkou nebo některý ze salátů z čerstvé zeleniny. V sekci sladkých dezertů doplní velikonočního beránka chodské koláče a pivní mazanec s rozinkami a rumem.

Cruffiny v ZRNO ZRNKO

Pražská řemeslná pekárna, která se může chlubit již šesti pobočkami, zařadila do své nabídky cruffiny. Tento „kříženec“ croissantu a muffinu se zde vyrábí ve dvou verzích: s pistáciovým krémem a malinami a s čokoládovým krémem a višněmi. Na léto pak pekaři chystají další příchutě, například vanilkový krém s jahodami.

Výlet za hranice reality

Kolik informací se vejde na etiketu láhve? Když zapojíte rozšířenou realitu, pak lze vyprávět celý příběh. Touto cestou se vydala značka guatemalského rumu Botran. Díky mobilní aplikaci Botran Experience tak můžete odhalit příběh ukrývající se v každé láhvi. Animace v rozšířené realitě prozradí více o půdě na pozemcích Botranu a druzích cukrové třtiny. Ta se následně promění v panenský med, rozšířená realita vás provede i procesy fermentace a destilace. Pootevře dveře do Casa Botran, kde se prostřednictvím zrání vyvíjí charakter rumu. Dozvíte se i to, v jakých sudech se utváří. Poslední zastávka v aplikaci Botran Experience je neméně zajímavá. Popisuje vztah značky k životnímu prostředí a udržitelnosti.

Medvědí hostina

Jednou z jarních sezónních surovin je medvědí česnek. Oblíbená bylina se v posledních letech stala neobyčejně populární v profesionálních i domácích kuchyních. V La Verandě jdou ještě o krok dál a připravili si na začátek dubna menu, v němž bude medvědí česnek hrát prim. Hosté ochutnají krém z medvědího česneku s vejcem v kataifi nudlích, poté mají možnost zvolit ze dvou hlavních chodů. Prvním je pstruh s medvědím česnekem a zeleninovým pot-au-feu, druhým pak tagliolini s medvědím česnekem a žloutkovou kroketou.

Vegetariáni vítáni

Pražská restaurace PRU58, jejíž nabídku lze označit jako asijský fusion, myslí na všechny typy strávníků. Kromě klasické nabídky tak podnik disponuje i speciálním večerním menu pro vegany a vegetariány. Na výběr je například salát Som Tam s papájou, mangem, tamarindem, zeleninou, kešu oříšky a chilli. V řadě omáček a polévek maso nahrazuje tofu nebo zelenina, například v TYNK Sweet Sour – kokosové polévce s tofu, koriandrem, galangalem a nam prik pao. Bezmasé jsou též hlavní chody, například Thai Green Curry se zeleninou a thajskou bazalkou.

Makro Czech Gastro Fest

V pražském O2 Universu proběhne od 4. do 6. května 2023 gastronomická událost roku, Makro Czech Gastro Fest. V rámci festivalu, který bude v závěrečném dni přístupný i široké veřejnosti, proběhne také české finále prestižní kuchařské soutěže Bocus d’Or. Pořadatelem je Makro ČR ve spolupráci s Českým gastronomickým institutem, festival je součástí oslav 25 let od vstupu velkoobchodu na český trh.

Rum mezi tuzemáky

Značka Božkov rozšířila svou řadu rumů o novinku Božkov Republica Solera. Rum vzniká v prosluněné Dominikánské republice v oblasti San Pedro de Macorís. Zdejší palírna je známá tím, že pěstuje svou vlastní cukrovou třtinu a při výrobě rumů používá tradiční metodu Solera. Ta spočívá v umístění rumů v dubových sudech nad sebou do takzvaného pyramidového seskupení. Každé patro obsahuje jinak starý rum, přičemž sudy jsou řazeny od nejstaršího k nejmladšímu. Tento proces dodává rumu vyváženou a jemnou suchou chuť s tóny karamelu, sušeného ovoce, citrusů, sherry, vanilky a koření.

Závan léta

Sotva přišlo jaro, už se můžeme těšit na léto. S teplým počasím máme spojené osvěžující koktejly plné ledu, mezi ty nejoblíbenější patří Mojito. V pražském podniku La Bodeguita del Medio vám jej připraví hned v několika variantách. Samozřejmostí je klasické Mojito plné čerstvé máty a limety, následují dvě ochucené varianty. Žlutá získala svou barvu díky mangu, temně červená pak patří ostružinám.

Velikonoční hody III

Další restaurací, která na Velikonoce nezahálí, je Babiččina zahrada. Speciální menu obsahuje výběr ze svou předkrmů, a to huspeninu z králíka či salát z čekanky s křepelčím vejcem. Následuje krém z medvědího česneku s kefírovou espumou a hned poté přichází na řadu hlavní chod. Opět ve dvou variantách: pečené jehněčí koleno s restovanou kořenovou zeleninou a bramborovým pyré nebo konfitované králičí stehno s kopřivovou nádivkou. Vše můžete spláchnout zeleným pivem z pivovaru v Kamenici pod Lipou.

Zlaté vejce

S velikonočním dezertem v podobě zlatého vejce přicházejí restaurace Terasa U Prince a Deer. Základem je čokoládový korpus, na němž sedí samotné vejce z pozlacené čokolády. Uvnitř se pak ukrývá mousse z bílé belgické čokolády a žloutek z maracuji a manga.

Velikonoční šumivý tip

Velikonoce jsou časem oslav a společných chvil s rodinou či přáteli. Přípravy na svátky jara si zpestřete bublinkami Bohemia Sekt – vychutnejte si je například při barvení vajíček, pečení beránka či při samotné velikonoční hostině coby přípitek.