fbpx

Obrazem: Život a srdce dvě mocné linie

  • Soňa R. Hanušová

Koncepcí nové pražské galerie Curator Contemporary je propojení uměleckých objektů a obrazů. Nejinak je tomu i u aktuální výstavy Život a srdce dvě mocné linie, kde do dialogu vstupují objekty vytvořené Františkem Jungvirtem a Barborou Kotěšovcovou s obrazy Jany Vojnárové.

Kolekce deseti uměleckých objektů Fashion Glass z ručně foukaného skla vznikla ve spoluautorství sklářského výtvarníka Františka Jungvirta s oděvní výtvarnicí Barborou Kotěšovcovou. Objekty v sobě propojují textil a ručně foukané či tvarované sklo – v pojetí Jungvirta a Kotěšovcové oba materiály splývají v jedno. Výsledkem je soubor organických kreací, které mohou evokovat dosud neznámé vesmírné formy života nebo lidským okem neviditelné organismy žijící s námi tisíce let.

Život a srdce dvě mocné linie, foto: Anna Pleslová

Přestože se jedná o volnou tvorbu, předloha staví na konkrétním základu. Název Fashion Glass odkazuje na prostředí módních přehlídek. Estetika jednotlivých objektů a volba materiálů jsou koncepčně a funkčně propojené, podobně jako tělo modelky a oděvu na molu. Tvary přitom nevychází z prvního plánu; designéři se nechali inspirovat specifickými charakteristickými rysy světových ikon top modelingu, jakými jsou Eva Herzigová, Naomi Campbell, Cindy Crawford či Vera von Lehndorff.

Život a srdce dvě mocné linie, foto: Anna Pleslová

V rámci výstavy do dialogu s objekty Jungvirta a Kotěšovcové vstupují malby Jany Vojnárové. Malířka pracuje s kombinovanými technikami, které zahrnují akvarel, pastely či tempery, ale také fyzické zásahy do materiality malby. Tvorba všech tří umělců má více společných rysů, než by se na první pohled mohlo zdát. Malby, stejně jako objekty, vychází z konkrétního základu a tvarosloví lidské figury, přestože jejich vyznění je abstraktní.

Tuto uměleckou rozmluvu mezi díly Jungvirta & Kotěšovcové a Vojnárové lze navštívit do 19. května 2023 v pražské galerii Curator Contemporary.