fbpx

Dvacet let české slam poetry

  • Monika Maršálková

Slyšeli jste někdy o slam poetry? Pokud zní vaše odpověď „ne“, máte možnost to nyní napravit – stačí číst dál. Český slam letos slaví své dvacáté narozeniny, což je ideální příležitost dozvědět se více o tomto specifickém uměleckém žánru. Na rozdíl od Německa, jehož slam poetry scéna patří mezi nehmotné památky UNESCO, je u nás stále okrajovou záležitostí. Rozhodně si však zaslouží dostat do povědomí širšího okruhu lidí.

Slam poetry je performativní žánr, který v sobě spojuje poezii a do jisté míry i divadlo. Texty performerů jsou výhradně autorské, nelze je však zaměňovat se scénickým čtením, ani recitačními soutěžemi. Disciplínu lze spíše definovat jako poezii okamžiku – autoři se zaměřují nejen na to, co sdělují, ale také jakým způsobem. Důležité je dodat, že slam poetry není soutěž v básnické improvizaci, jak se často mylně uvádí. Současnému slamu vévodí pevně dané a pečlivě vystavěné básně. Dobrý slamer nicméně dokáže zareagovat na publikum, porotu či autory, kteří vystoupili před ním.

Foto: Milan Šeps / Slam Poetry CZ

Kolébkou slam poetry se v polovině 80. let 20. století stalo Chicago. Za zakladatele žánru je považován básník Marc Smith, kterému připadalo, že čtení poezie a poezie celkově ztratily svou pravou vášeň. Proto se rozhodl přenést básně z akademické sféry zpět mezi lid. Zařadil také klíčové prvky soudobé slam poetry, tedy formát soutěže, kdy performery hodnotí porota vybraná z publika. S vítězstvím se pojilo i finanční ohodnocení, které nejúspěšnějším básníkům umožnilo věnovat se slam poetry na plný úvazek.

Foto: Milan Šeps / Slam Poetry CZ

Z USA se slam rychle rozšířil do dalších zemí, na počátku 90. let do Německa. V současnosti je německá slam poetry scéna větší a rozmanitější než ta americká. V roce 2016 pak byla zapsána mezi nehmotné památky UNESCO.

Na českou scénu se slam dostal v roce 2003. Zásadní roli v jeho rozvoji u nás sehrál Tomáš Kůs, který jej opečovává dodnes. Dalšími, kdo položili základy českého slamu, jsou Jan Jílek či Bohdan Bláhovec, jehož motto zní „Stát se textem“. Současnou generaci slamerů reprezentují dvojnásobný vicemistr ČR Václav Ponikelský aka Vašek z Aše či úřadující mistr ČR Josef Procházka aka Strýc Pepin. Z dam zmiňme vítězky posledních ročníků Femislamu Ludmilu „Lumi“ Sližovou (2020), Natálii „Tali“ Schejbalovou (2021) a Theu Sedmidubskou (2022).

K naplnění motta Bohdana Bláhovce performeři využívají kromě vlastního textu také mimiku, gesta a hru s hlasem nebo zapojují různé básnické prostředky. Zásadní je také komunikace s divákem. Publikum svou přítomností dodává slamerům potřebnou energii, kteří ji promění v umělecký zážitek. Díky porotě vybrané z publika, která jednotlivá vystoupení boduje, se slam poetry stalo interaktivní disciplínou.

Divácké hodnocení hraje roli zejména na soutěžích, které každoročně probíhají na mnoha místech, úrovních a v různých formátech. U nás se pravidelně pořádá Mistrovství ČR (poslední ročník proběhl v prosinci), jehož vítěz pokračuje na Mistrovství Evropy či světa. Každá soutěž má svá pravidla a platí to i v případě slamu. Účastníci musí prezentovat svůj text, mají daný časový limit a nejsou povolené žádné rekvizity. Kromě soutěže jednotlivců se můžete setkat také s duo slamem určeným pro dvojice a femislamem s výhradně ženským zastoupením.

Foto: Slam Poetry CZ

Se slamem se můžete setkat v klubech, kavárnách i na festivalech (v nejbližší době například na pražském Světu knihy nebo na Colours of Ostrava). V poslední době pak pronikl i do škol. Jeden z nejúspěšnějších českých slamerů a pedagog Filip Koryta aka Dr. Filipitch je autorem projektu Poezie není nuda aneb slam poetry do školy. Společně s Václavem Šindelářem, který je známý spíše pod svým uměleckým jménem Anatol Svahilec, a dalšími slamery pořádá ve školách workshopy.

Foto: Slam Poetry CZ

Soupis akcí, kde se můžete se slamem setkat naživo, najdete na stránkách Slam Poetry. Nenechte si ujít některou z nadcházejících exhibic, které se konají po celé republice, nebo rovnou dorazte 25. května 2023 do pražského Lucerna Music Baru, kde se chystá hyperexhibice k dvaceti letům českého slamu. Půjde o největší událost v historii českého slamu, na které se setkají zástupci všech tří generací: Bio Masha, Bohdan Bláhovec, Anatol Svahilec, Dr. Filipitch, Večerka a další.

Úvodní fotografie: Milan Šeps / Slam Poetry CZ