fbpx

Novinky z gastronomie – duben 2023

  • Soňa R. Hanušová

Další měsíc utekl jako voda a nastal čas podělit se s vámi, co nového se událo na poli gastronomie. Přiblížil se Makro Czech Gastro Fest, během něhož zjistíme vítěze prestižní kuchařské soutěže Bocuse d’Or. Pár týdnů nato si svého šampiona zvolí i česká barmanská komunita. S jarem rozkvetly nejen stromy, ale také nápojový trh, který představil řadu nových lahví. Proto se pohodlně usaďte a začtěte se do výběru toho nejlahodnějšího za uplynulý měsíc.

Jaro v kuchyni

Součástí pražské restaurace Červený Jelen je kulinářský Trezor, kde šéfkuchař Marek Fitchner se svým týmem vždy od úterý do soboty servíruje speciální sezónní menu. Hosté mají na výběr ze šesti předkrmů, šesti hlavních chodů a tří dezertů. Nabídce vládnou sezónní suroviny, zejména medvědí česnek a chřest. Ten se objevuje již mezi předkrmy, konkrétně u jehněčího brzlíku s hráškovou tartaletkou a fava fazolemi. Za zmínku stojí také foie gras crème brûlée s rebarborou nebo „zahrádka“, miska plná mladé jarní zeleniny s bramborovou pěnou a houbovou hlínou.

Milovníky chřestu zaujme mezi hlavními chody především bílý a zelený chřest se smrži, bramborovou omáčkou a chipsy. Delikatesou je také jehněčí hřbet s levandulí, masovým knedlíčkem a nadýchaným suflé z medvědího česneku. Dokonale sezónní pokrm představuje jarní kuřátko s čerstvými smrži, bílým chřestem a špenátovou buchtou. Za vyzkoušení stojí i kachní prso stařené na seně s ricottovými noky a červeným zelím.

Vyváženou, sladko-kyselou tečkou je sorbet z bergamotu s vláčným piškotem z olivového oleje a dozdobený jahodami, bazalkou a jahodovou čokoládou.

Na slehnutí

U Červeného Jelena ještě chvíli zůstaneme. Pro restauraci ve spolupráci s palírnou Landcraft vznikla limitovaná edice borovičky. Základem jsou plody jalovce, které se na 24 hodin naloží do jemného lihu a následně se vydestilují. Poté borovička pokračuje na pár měsíců do sudu, kde získá svou nazlátlou barvu. A odtud v láhvích po restaurace Červený Jelen a na váš stůl.

Pivní zážitek

Ve spodní části Václavského náměstí vznikla interaktivní audiovizuální expozice Pilsner Urquell: The Original Beer Experience. Návštěvníci zde zažijí příběh vzniku prvního ležáku na světě a prozkoumají pivovarské procesy Pilsner Urquell. Prohlídka je multisenzorálním zážitkem s využitím nejmodernějších technologií jako 360° interaktivní herní zóny nebo audio průvodce, který se automaticky propojuje s prvky expozice během pohybu návštěvníků prostorem. Kromě samotné prohlídkové trasy The Original Tour lze absolvovat také školu čepování Tapster Academy. Zde se návštěvníci naučí umění čepovaného plzeňského piva, a to na tři tradiční způsoby: hladinka, šnyt a mlíko.

Gin z Himalájí

Ginová nabídka je bohatá, a přece se najde prostor pro její rozšíření. Značka Hapusa zaujme svým netypickým původem, kterým jsou indické Himaláje. Základem je – jak už to u ginu bývá – jalovec. Ten se promítl i do názvu, hapusa znamená v sanskrtu právě jalovec. Dalšími botanicals jsou koriandr, kurkuma, zázvor, mandle, kardamom, mango a citrus gondhoraj. Stačí doušek a v ústech se vám rozvine omamná chuť indického koření.

Bocuse d‘Or

Nejprestižnější světová kuchařská soutěž bude už brzy znát svého vítěze. Který z deseti finalistů se jím stane, se dozvíme už 6. května 2023 na Makro Czech Gastro Festu v pražském O2 Universu. Soutěžící mají za úkol během necelých šesti hodin kompletně připravit dva teplé pokrmy. Povinnou součástí prvního jídla, servírovaného na velkém podnosu, je králičí hřbet a králičí stehno. Ve druhém pokrmu, nazvaném Jarní talíř, nesmí chybět brambory a česnek konkrétních předem vyjmenovaných odrůd.

O krok blíž

V pražském baru Liquid Office se uskutečnilo první kolo barmanské soutěže Diageo Reserve World Class, z něhož vzešlo dvanáct finalistů. Vyhlášení proběhlo o pár týdnů později v karlovarském Becher’s Baru hotelu Pupp, kde působí vítěz loňského ročníku Víťa Cirok. Teprve zde se dozvěděli, kdo ze 45 přihlášených barmanů a barmanek postupuje dále. O titul nejlepšího barmana se utkají zkušení soutěžící i naprostí nováčci. Kdo se stane vítězem a bude reprezentovat Česko na globálním finále v Brazílii, se dozvíme 25. května 2023.

Chřestová sezona

Jaro patří chřestu. Ochutnat ho můžete například v pražské restauraci La Veranda, která v polovině května připraví speciální chřestové menu. Na něm najdete polévku z bílého chřestu s raviolou, dále kombinaci chřestu, pražské šunky, brambor a omáčky choron (holandská omáčka dochucená estragonem, kerblíkem a rajčatovým pyré) nebo salát se zeleným chřestem, jahodami a kozím sýrem. My doporučujeme vyzkoušet pražmu růžovou s hráškem a bazalkou a chřestovou emulzí, která zaujme i ty, kdo chřestu jinak neholdují.

Pozdrav ze Slovenska

Druhou ginovou novinkou je Toison, který pochází ze Slovenska. Při přivonění jsou cítit heřmánek, lipový květ a plody bezu. Chuť je zpočátku ovocná, s tóny borůvek, jahodových listů a šípku. V závěru se rozezní sladké dřevo, arónie a citrusy.

Kromě klasiky uvedla značka rovnou také ochucenou variantu, Toison Ruby Red. Základem je obilný destilát, ve kterém se macerují borůvky a květy, po destilaci podobně jako gin Toison nějakou dobu zraje v kameninových nádobách, aby se scelily chutě. Poté se přidává další bobulovité ovoce, díky kterému má gin výrazně rubínovou barvu.

Vína z Moravy

Rodinné vinařství Cibulka obhospodařuje 32 hektarů vlastních vinohradů. Na výrobě se podílí nejen Petr Cibulka, který v roce 2005 vinařství založil, ale i jeho žena Michaela a potomci Jan a Valerie. Vinařství sídlí v Mikulově, ale tamní vína lze nově ochutnat i v Praze v nové vinotéce na náměstí Jiřího z Poděbrad. Suché ryzlinky, tramíny a sauvignony doplňují sekty vyráběné tradiční metodou (druhotným zráním v láhvi, jímž prochází i šampaňské) a červená vína.

Chřest & jahody

Kromě chřestu přichází na jaře také sezona čerstvých, právě dozrálých jahod. Obě suroviny budou hrát prim na menu, které bude k dispozici od 22. do 28. května 2023 v Hospodě na Spilce Plzeňského Prazdroje. Na úvodní tataráček ze sivena s marinovaným chřestem a čerstvým koprem naváže chřestový krém s lehce vařeným vajíčkem, slaninou a smaženým chřestem.

Z hlavních chodů bude lze zvolit buď bílý chřest s holandskou omáčkou, sušenou šunkou a mladými bramborami, nebo kroupeto se zeleným a bílým chřestem, medvědím česnekem, ředkvičkami, hráškem a drobenkou z pivního pečiva, případně smažený chřest se salátem z čerstvé zeleniny a brambor s remuládou.

Po svěžím salátu ze zeleného, bílého a divokého chřestu s jahodami a rebarborou přijde správná chvíle na sladký dezert: závin s jahodami a chřestem, dále tvarohové knedlíčky s jahodami rebarborou a drobenkou z pivních sušenek či jahody se šlehaným čerstvým sýrem a čokoládovým sladem.

Sushi až domů

Pražská rozvozová restaurace Café Buddha nabízí řadu asijských pokrmů, z nichž dlouhodobě nejoblíbenější je sushi. Podnik nyní rozšířil sushi menu na třináct různorodých setů. Každý je jiný a už samotný název napoví, co bude jeho obsahem. Maki Lovers jsou určené pro milovníky drobných kousků v řase nori. V setu Salmon Lovers hraje hlavní roli losos v několika variacích, Bangkok Set pak nabízí výběr sushi inspirovaný tímto městem. Jedním z nejprodávanějších setů je The Best of Buddha, vegetariáni pak ocení Vegetarian Maki Set.

Zdravá pizza

Pizza může být i zdravá, jak dokazuje značka Pizza Natura. Ta vyrábí veganské a vegetariánské pizzy a nyní rozšiřuje svou nabídku o jednu z nejzákladnějších kombinací, pizzu Margherita. A to rovnou ve dvou variantách. Základem je těsto z dýně hokaido a bezlepkové mouky. K tomu domácí rajčatové sugo a pesto z bazalky. Veganská a vegetariánská verze se pak liší v použitém sýru. Zatímco na jedné je klasická mozzarella, druhá je bohatě posypaná veganskou alternativou sýru.

Laoská káva přímo od sopky

Přeneste se na okamžik do jihovýchodní Asie díky nové edici kapslové kávy LʼOR Espresso Limited Creation Laos, která pochází přímo od laoské sopečné plošiny Bolaven. Káva je jednodruhovou arabikou s nádechem exotiky. Vyznačuje se ovocným aroma s tóny manga, bohatými sladkými tóny hnědého cukru a jemným ořechovým dotekem. LʼOR Espresso Limited Creation Laos je vhodná na přípravu espressa.

Výjimečné bublinky

Šampaňský dům Charles Heidsieck uvedl svou ročníkovou edici Brut Millésime 2013. Jedná se o svěží víno se silným profilem. Ve vůni překvapí kouřové tóny v doprovodu vyzrálého ovoce jako meruňky a broskve. Chuť je krémová a doplňuje ji koření jako skořice, lékořice a pepř.

Na burger do Dutch Pubu

Pražský sport bar nabízí sedm chuťově vyladěných burgerů. Klasikou je Cheeseburger nebo Dutch bacon burger, který v housce ukrývá mleté hovězí, slaninu, cheddar, cibulovou marmeládu, mix listových salátu, rajče a majonézu. Kdo miluje ostřejší chutě, ocení Spicy burger s papričkami jalapeños a pikantní rajčatovou salsou. Hovězí maso v Jack Daniel’s burgeru doplňuje slanina, cheddar, volské oko, smažená cibulka a omáčka Jack Danie’s BBQ. Trhané vepřové maso pečené na pivě a pepřovou majonézu hosté naleznou v Pork beer burgeru. Nechybí také Chicken burger s kuřecím stripsem. Provozovatelé ovšem nezapomínají ani na vegetariány, pro které připravují Vegetarian burger ze soji. Vybrané burgery lze zvolit v jedné ze tří velikostí: 200, 400 nebo 600 gramů.

Hrozny ginu

Ačkoli základ ginu tvoří nejčastěji obilný destilát, nejde o nezbytnou podmínku. Například francouzský gin Nouaison vzniká z hroznového destilátu. Novinkou, kterou značka představila, je Nouaison Reserve, jehož charakteristiku určuje čtrnáct botanicals. Vedle jalovce jde například o santalové dřevo, bergamot, švestku či vetiver. Díky tomu je chuť ginu výrazně kořeněná. Po destilaci gin dozrává v sudech po koňaku Le Pérat.

Na jídlo do Kredence

Obchod s delikatesami Moje Kredenc najdete v Praze hned třikrát. Pobočka na Břevnově nyní kromě nákupu vytříbených lahůdek láká také k posezení ve svém bistru, kde se podávají snídaně, obědy i večeře. Snídaně plné vajec v jedenáct hodin střídá týdenní nabídka. Zpravidla obsahuje předkrm, polévku a několik hlavních jídel. Bistro vaří až do půl osmé, takže lze zajít i na rychlou večeři.

Česká whisky

V zámecké palírně v Blatné vzniká celá řada destilátů, mezi nimi i whisky Martin’s Barrel. V letošním roce značka přichází s limitovanou edicí tříleté varianty Martin’s Barrel, kterou zdobí etiketa od Jakuba Šmída. Ten ve svém díle zohlednil energii, jiskru i teplo, které tento 60% destilát provází. Tato edice s uměleckou etiketou čítá pouhých 102 kusů.