fbpx

Kolekce Volcano upoutá živelnou elegancí

  • Soňa R. Hanušová

Sklářský výtvarník a designér František Jungvirt a slovenský šperkař Ján Jánoš ve společném projektu posouvají vnímání šperku z ryze dámské záležitosti do pánské a unisex roviny. Pro stříbrné, ručně vyráběné prsteny z Ateliéru Hora navrhl Jungvirt kolekci černých, ručně tvarovaných a broušených šperkovnic. Oba designéři tak dokazují, že šperk a šperkovnice nemusí být pouze křehkou a něžnou záležitostí dedikovanou ženám.

Slovenský designér Ján Jánoš se ve své tvorbě soustředí na autorský šperk. Zaměřuje se na experimentální proces navrhování a zpracování šperku–solitéru. Zásadní je pro něj znalost tradičních zlatnických technik, které kombinuje s novými technologiemi a netradičními pracovními postupy. Výsledkem je originální tvar, který podporuje charakter a emoce svého nositele. Tím může být muž i žena. Ten pravý šperk si pak lze zvolit nejen podle vzhledu nebo názvu, ale také na základě mikropříběhu, který každý prsten doprovází.

Volcano, foto: Anna Pleslová

Na přelomu let 2021–2022 vytvořil František Jungvirt limitovanou kolekci skleněných táců a difuzérů Volcano. Při jejich vzniku se nechal inspirovat sopečnými pohořími, lávovými jezery a dalšími přírodními elementy a reliéfy. Kolekce se vyznačuje ručně tvarovaným, tlačeným sklem s několika různými variantami broušeného dekoru. Jungvirt přitom pracuje s kontrasty – lesklé plochy se střídají s těmi matnými, jemnost povrchu s hrubostí.

Nyní řadu rozšiřuje limitovaná edice šperkovnic, která vznikla ve stejné vulkanické estetice. Dokonale podtrhne a zdůrazní prsteny z Ateliéru Hora, ale může fungovat také jako prostor na odložení drobných věcí – amuletů a talismanů. Nebo jako tác na pralinku, jež si zaslouží výjimečný servis.