fbpx

Nejlepší barman letošního roku získá cenu od Jana Plecháče

  • Soňa R. Hanušová

Nejprestižnější barmanská soutěž světa Diageo Reserve World Class míří do svého národního finále. Ve čtvrtek 25. května 2023 se utká finálová šestice barmanů a na konci večera se dozvíme, kdo získá cenu navrženou sklářským designerem Janem Plecháčem a bude reprezentovat Česko na globálním finále v brazilském São Paulu.

Soutěž Diageo Reserve World Class vznikla v roce 2009. Prvního ročníku se zúčastnilo čtrnáct zemí a vůbec prvním vítězem se stal Řek Aristotelis Papadopoulos. O pět let později se mezi soutěžící země probojovalo do světového finále i Česko a Slovensko. Česko navíc zanechalo na světové úrovni výraznou stopu, jelikož Víťa Cirok se dvakrát umístil jako třetí. Loni pak zvítězil Adrián Michalčík, barman slovenského původu, který několik let působil v Praze. V Česku aktuálně probíhá již devátý ročník soutěže, jejímž pořadatelem u nás je společnost STOCK Plzeň–Božkov.

Barmanské klání je rozdělené do několika fází, každé předchází edukativní část. Z prvního kola vzešla semifinálová dvanáctka soutěžících, kterou čekalo tříkolové semifinále. Po něm byla na základě bodování vyhlášená šestice finalistů: Luca Cerqueglini (L’Fleur Bar, Praha), Bára Kulhánková (Brloh Bar, Mělník), Peter Plieštik (Cafe Slavia, Praha), Jan Šebek (Becher’s Bar, Karlovy Vary), Honza Vlasák (Liquid Office, Praha) a Martin Vogeltanz (Zapa Bar, Plzeň). Kdo z nich se stane nejlepším barmanem nebo barmankou Česka? To se dozvíme během slavnostního večeru, který se koná v prostoru Pražské křižovatky.

Spojení bublinek

Při výrobě ceny se sklářský designér Jan Plecháč inspiroval samotnou prací barmanů, kterou nazývá magií. Letošní cena pro nejlepšího barmana je protipólem loňské trofeje, také navržené Janem Plecháčem, kdy byla vystižena jedinečnost okamžiku. Cena byla totiž vyrobena z ledu a během několika hodin roztála. Vítězi po ní zůstala pouze barmanská lžička, která byla do ledu zamrazena.

V letošní ceně chtěl Plecháč zhmotnit něco nehmotného. Vycházel z kouře a bublin, dvou prchavých prvků, které barmani ve své práci používají a které během pár vteřin zmizí. Cena pro letošního vítěze znázorňuje moment, kdy se bubliny ztrácejí v éteru. Je zachycením jedinečného momentu, stejného jako konečné vyhlášení vítěze.