fbpx

Gastronomie a umění spojují síly

  • Soňa R. Hanušová

Smíchovský koktejlový bar Back Doors chystá na léto nové drinky. Ještě než je hosté budou moct ochutnat, dostanou příležitost rozloučit se s těmi starými. V pondělí 26. června 2023 proběhne večírek nazvaný Last Call 2022, který bude velmi netradiční. Ke každému ze sedmi koktejlů totiž vzniklo umělecké dílo, jež si hosté během večera mohou prohlédnout a případně ve formě NFT zakoupit. Držitel NFT si pak související koktejl může užít i celý následující rok.

Barový tým v čele s Jakubem Ondříškem oslovil mladé malíře, fotografy a grafiky, aby vytvořili k jednotlivým drinkům z aktuálního menu umělecké dílo. Vzniklo tak sedm variací, které jsou stejně kreativní jako koktejly samy. Fotky, klasické malby i digitální kresby vytvořili umělci jako Mirek Šulc, Annycit, Vojtěch Vrábel či Mikoláš Bílek. Jejich tvorbu v podobě NFT si hosté mohou zakoupit, a vlastnit tak dílek z digitálního archivu, do nějž současné koktejlové menu směřuje.

Jaká z vlastnictví plyne výhoda? Držitel NFT má po následujících dvanáct měsíců právo na daný koktejl a může si jej po tuto dobu na baru kdykoli objednat. A to nejen pro sebe, ale i pro své přátele. Navíc první drink večera je vždy na účet podniku. Zbývající objednávku je již třeba zaplatit, přičemž 90 % z výdělku jde do rukou tvůrců, zbylých 10 % si nárokuje podnik na pokrytí provozních nákladů.

Zapojte se do projektu a dorazte v pondělí 26. června 2023 do Back Doors. Last Class 2022 startuje symbolicky ve 20:22 a na místě budete mít možnost ochutnat všech sedm koktejlů ze stávajícího menu a prohlédnout si k nim příslušná díla. A kdo ví, třeba vás některé nadchne natolik, že po něm zatoužíte a pořídíte si jeho NFT verzi. Zaujme vás výrazný Raspberry Sour, minimalistické Amore nebo syté barvy obrazu Grapefruit & Basil?

Líbil se vám článek? Podpořte nás.