fbpx

Současné české spisovatelky

  • Hannah Schönová

Najít dobrou knihu není v našem literárním rybníčku žádný problém. Police knihkupectví jsou plné děl eminentních českých spisovatelů a spisovatelek. Třeba taková Hana od Aleny Mornštajnové udělala z nečtenářů knihomoly. A není divu. Román na základě skutečných událostí je bezpochyby českým reprezentativním počinem. Co když ale věčným upřednostňováním výrazných jmen literárních králů a královen bez povšimnutí přecházíme autory a autorky, kteří by kvalitativně také mohli stát na pomyslném piedestalu? A že jich je! Vybrali jsme pro vás pět českých autorek, jejichž tvorba stojí za pozornost.

Anna Cima

Ačkoliv českou japanoložku Annu Cimu literární kritici zaznamenali v okamžiku, kdy se její prvotina objevila na pultech knihkupectví, máme pocit, že širší veřejnosti zatím tolik známá není. Přitom se jedná o talentovanou spisovatelku. Již za svůj první román Probudím se na Šibuji (2019) získala mnoho významných ocenění, jako je Magnesia Litera v kategorii Objev roku 2019, Cena Česká kniha a Cena Jiřího Ortena. V minulém roce vydala druhou knihu s názvem Vzpomínky na úhoře (2022). Dílo čtenáře přenese do země vycházejícího slunce, Japonska. Autorčin kladný vztah k japonské kultuře se nenásilně odráží v řádcích obou knih, díky čemuž se čtenář dozví řadu zajímavostí o této zemi. V kombinaci s fantaskními prvky a prolínáním vícero dějových linií tvoří jedinečné prozaické pojetí.

Kateřina Rudčeková

Milovníci poezie jistě rádi rozšíří svůj repertoár o básnickou sbírku Chůze po dunách (2013). Verše Rudčekové se po přečtení z hlavy dostávají jen velmi těžko. Za sbírku dokonce získala cenu Magnesia Litera v kategorii poezie (2014). Úspěšnou se stala i její divadelní hra Niekur, kterou uvedlo pražské divadlo Ungelt a s níž získala nominaci na tehdejší Cenu Alfréda Radoka. Pokud dáváte přednost spíše próze, větší uspokojení naleznete v románu Amáliina nehybnost (2021). Příběh pojednává o sedmi letech v životě Amálie, která se snaží najít životní rovnováhu.

Magdalena Platzová

Překladatelka, dramatička, novinářka a v neposlední řadě spisovatelka Magdalena Platzová tvoří ve stínů populárnějších děl skvosty plné vážnosti mezilidských vztahů, životních strastí, mládí a s tím spojené hledání sebe sama. Tyto prvky jsou odrazovým můstkem autorčina díla. Nadchnout vás může i skutečnost, že část dosavadní tvorby autorky je zasazena do historického kontextu. Například román Aaronův skok (2006), který vypráví o životní cestě tří žen, čtenáře zavede do fikčního prostředí 20. století s faktickými prvky. Podobně je na tom autentický deník studentky z roku 1989 s názvem Máme holý ruce (2019). Na jedné straně stojí mladičká Magdalena a její každodenní problémy, na druhé straně historický moment plný hrůzných událostí, jež ale vedly k vytoužené svobodě. Poslední autorčinou knihou je taktéž historický román. Život po Kafkovi (2022) se věnuje osudu snoubenky Franze Kafky, Felice Bauerové.

Vladimíra Valová

V prvotině Do vnitrozemí (2017) od Vladimíry Valové naleznete osmnáct kratších povídek. Nepřekvapí zmínka o zasloužené ceně DILIA Litera pro objev roku 2018, kterou Valová za své dílo obdržela. Do vnitrozemí pojednává o napětí, jež vzniká mezi lidmi v důsledku rozdílů v názorech, hodnotách, cílech nebo chování. Valová se chopila příležitosti psát o tabuizovaných tématech. Přes tíživé příběhy autorka vložila do textu odlehčující inteligentní humor. Doufáme, že soubor povídek je současně příslibem dalšího rozkvětu nadané spisovatelky.

Tereza Semotamová

Titul Ve skříni (2018) má na svém kontě spisovatelka Tereza Semotamová a v našem výběru sehrává důležitou roli. Autorka za tuto knihu získala cenu Magnesia Litera v kategorii próza (2019). Ve skříni je neobyčejný příběh odehrávající se na neobyčejném místě. Hlavní hrdinka se rozhodne po návratu z ciziny setrvávat ve skříni. Semotamová zachycuje v novele oblíbená témata, jež se dotýkají nepochopení jedince, osamění a vyrovnávání se s minulostí. Celé dílo provází existenciální problematika. Jazyková vybavenost autorky podtrhuje neotřelou pointu. Jestliže máte chuť vybočit ze čtenářského stereotypu, Semotamová nabízí mimořádný zážitek.

Úvodní fotografie: Unsplash