fbpx

Sugar Life: oslaďte si život

  • Soňa R. Hanušová

Za značkou Sugar Life stojí čtyřiadvacetiletý Vlad Ryasnyy, cukrářský nadšenec a experimentátor. Myšlenka vlastních produktů se zrodila v roce 2018 během cesty do Barcelony, kde ochutnal džem z mučenky a manga, na tehdejší dobu neobvyklou kombinaci. V současnosti nabídku Sugar Life tvoří ručně vyráběné džemy, karamely, ořechové pomazánky a zejména 100% rostlinné makronky.

K cukrařině to Vlada táhlo odmala, s výběrem střední školy tak příliš dlouho neváhal. Již během studia na Střední škole gastronomické a hotelové v Braníku sbíral praxi v předních pražských podnicích, například u italského cukráře Daniela Combi v restauracích La Bottega a La Cucina nebo u Ivety Fabešové v IF Café. Díky svým úspěchům se stal reprezentantem Juniorského národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR.

Ovoce, květiny a pocta Pierru Hermé

Za zkušenostmi a inspirací vyrazil Vlad i do zahraničí, k největším evropským mistrům oboru. Osudnou pro jeho další cestu se mu překvapivě nestala Francie, historický i současný středobod cukrařiny, ale Barcelona. Zde v roce 2018 ochutnal džem z mučenky a manga. Dnes nijak překvapivá, tehdy však zcela neobvyklá kombinace jej přivedla na myšlenku vlastní výroby. Mladý cukrář zatoužil vytvářet vlastní originální chuťové kombinace džemů a dalších gurmánských sladkostí.

Značku Sugar Life charakterizuje pokora ke klasice ve spojení s Vladovým rukopisem. Cukrářské receptury neúnavně vylepšuje a inovuje, aby je maximálně přiblížil k dokonalosti. Přitom vychází nejen ze světových trendů, ale také svých znalostí fyziky a chemie – pro Vlada je totiž cukrařina uměním stejně jako vědeckou disciplínou.

V nabídce Sugar Life najdete důvěrně známé chutě v podobě lískooříškového nugátu nebo slaného karamelu. Ale též překvapivé spojení surovin, například pomazánku z kokosového mléka s citronovou trávou, kafírovými listy, zázvorem a limetkou. Netradiční je i banánový karamel s citrusem kalamansi nebo džem s příchutí černý rybíz–fialka–Marc de Champagne. Dalším neobvyklým spojením je malina–liči–růže, jehož autorství však nenáleží Vladu Ryasnyymu. Tento džem je poctou francouzskému cukrářskému mistru Pierru Hermé, který opojnou kombinaci vymyslel.

Tři roky vyvíjená receptura

Kromě domácích, ručně vyráběných džemů nabízí Sugar Life karamely (mezi nimiž vyniká netypický malinový karamel s yuzu), ořechové pomazánky, nugáty a granoly. Řada produktů značky je přitom označena zeleným lístkem, značícím 100% rostlinný produkt.

V tomto ohledu se největší Vladovou vášní staly makronky. Po tři roky vyvíjel recepturu, aby svým zákazníkům dokázal nabídnout 100% rostlinné makronky, bez lepku a mléčných výrobků a se sníženým obsahem cukru. Takové, které zachutnají nejen běžným konzumentům bez alergií, ale také vegetariánům, veganům či alergikům na lepek a mléčné výrobky. V této kategorii opět sousedí klasické příchutě jako čokoláda, malina nebo vanilka s těmi odvážnějšími, například jahoda–mák–citron, meruňka–tonka nebo káva–chalva.

Veškeré produkty lze zakoupit na e-shopu Sugar Life s doručením po celé republice. Pouze v případě makronek je možný jen osobní odběr nebo dovoz v okolí Blanska, kde sídlí cukrářská výroba.