fbpx

Novinky z gastronomie – červenec 2023

  • Soňa R. Hanušová

Prázdniny jsou v plném proudu a obdobně rozjetá je i česká gastronomická scéna. AI už neohrožuje pouze copywritery, ale fušuje do řemesla také barmanům. Ambiente otevřelo první ze tří plánovaných podniků a Monkey Bar představil nové koktejlové menu. A nápojové firmy uvádí novinky, které zpestří nejednu zahradní party. Pohodlně se usaďte a začtěte se do výběru toho nejlahodnějšího za uplynulý měsíc.

Tam, kde žijí opice

Pražský The Monkey Bar představil nové koktejlové menu, které vás vezme na cestu kolem světa. Konkrétně navštívíte čtyři kontinenty (Afriku, Ameriku, Asii a Evropu), které jsou domovem některého z druhů opic. Každý z kontinentů obsahuje čtyři koktejly, z nich vždy jeden nealkoholický. Hlavní složku drinku tvoří ingredience, jež pochází z daného kontinentu. Tušíte, kam zařadit galangal, sezam, opuncii nebo palo santo? Nechte se při výběru vést koktejlovým menu a nápovědou barmana.

Bez menu

Ambiente se rozrostlo o Marii B. Název podniku v Dlouhé ulici v Praze odkazuje ke kuchařce Marie B. Svobodové, z níž pravidelně čerpá i kuchařský tým michelinské restaurace La Degustation Bohême Bourgeoise. Odtud také přichází šéfkuchař nového podniku Jiří Šoura. Ten nyní v Marii B servíruje hostům gastronomický zážitek, který spojuje tradiční českou kuchyni, kreativní přístup a kvalitní suroviny. Večerní degustační menu probíhá netradiční formou carte blanche. Tedy jednotlivé chody obsluha odprezentuje hostům až poté, co dojedí. Menu se obměňuje podle dostupných surovin.

AI vs. barmani

Letní gin-tonikové menu v brněnském Baru, který neexistuje vymyslela umělá inteligence. Ta navrhla čtveřici receptur, proti níž postavili barmani vlastní drinky. Barmani při zadávání vybídli aplikaci GPT-4 k tvorbě nápaditých variací na Gin & Tonic, přičemž základní chuť (citrusová, jahodová, olivová a okurková) byla daná. V citrusové variantě přidala AI k základním ingrediencím Campari, ibišek a grep. V jahodové kardamom a růžovou vodu, v olivové bezinku a vermut a v okurkové kmínovou pálenku a kopr. Vizuály k jednotlivým drinkům vygenerovala aplikace Midjourney.

Hosté mohou po ochutnání drinků prostřednictvím QR kódu hlasovat, zda jim více chutnal koktejl vymyšlený člověkem, nebo umělou inteligencí. Výsledek hlasování bude známý s koncem léta, zatím však vede AI.

Rum želvího námořníka

Na český trh přichází Ron de Azur, šestiletý třtinový rum původem z Panamy. Značka staví nejen na samotném rumu, který vzniká v palírně Don José Varela na panamském poloostrově Azuero, ale také na želvím samci Ronnym. Starý námořní kapitán toho již hodně zažil a jeho historky patří mezi legendární. Spojení s Ronnym odráží také design rumu, který je spjatý s podmořským světem. Ron de Azur má sušší chuťový profil s tóny medu, kakaa, vanilky a pomerančů.

Sýrová sezona

Na táhnoucí se sýr se pokouší utáhnout hosty pražské Manifesto. Každý ze zastoupených podniků chystá sýrovou lahůdku, například korejská pekárna Bakery60 své smažené corndogy naplní dvojitou porcí sýru. V Hoxton Burgers se rozhodli v čedaru rovnou vykoupat. Minimálně burgery. Cheese Bomb pokryje roztaveným čedarem celý burger, k pokrmu se proto servírují také rukavice. Čedar nechybí ani v mexické Alebrijes Cocina Mexicana na tradičních nachos. Italská pizzerie Fasù mění Quattro Formaggi na Cinque Formaggi, protože víc je zkrátka víc. Řecká restaurace YAYA’s Meat & Seafood láká na zapečený sýr feta a v Dirty Dog Southern Smokehouse vám naservírují makarony se sýrem. O brazilský sýrový zážitek se postará restaurace Favela, která servíruje talíř plný smažených křupavých sýrových kroket.

Pepper Your Lager

Experimentální pivovar Proud uvedl letní speciál, který vznikl ve spolupráci s českou značkou .pepper..field. Pepper Your Lager je již třetím společným kouskem, předcházely mu piva Pepper Your Saison a Pepper Your Gose. Novinka je klasickým ležákem, který je ve vůni i chuti okořeněný bílým kampotským pepřem. Ten pivu dodává dodává jemné, ale výrazné pepřové aroma po dřevu, muškátovém květu i citrusovém ovoci. V chuti se pak projevuje lehkým štípnutím na jazyku a suchým kořenitým dozníváním.

Dvojitá radost

Graham’s se rozrůstá o dvě novinky, portská vína v podobě blendů vhodných do koktejlů. Prvním je Graham’s Blend N. 5 White Meio Seco Port, svěží víno s ovocnou a květinovou charakteristikou. Číslovka 5 odkazuje jednak na pátou generaci generace rodiny Symingtonových, jež o značku pečuje, a jednak označuje počet surovin potřebných k přípravě koktejlu. Stačí vám jen portské Graham’s Blend N. 5, tonik, led, citron a máta. Voilà.

Druhým přírůstkem je červené Graham’s Blend N. 12 Ruby Port. Ani zde není číslo v názvu zvoleno náhodně: symbolizuje půlnoc – nejvhodnější hodinu pro sběr hroznů, aby si zachovaly svoji svěžest a plnou chuť. Jedná se o moderní variaci klasického červeného portského. Zkuste jej zkombinovat se suchým šumivým vínem, jahodou a plátkem pomeranče.

Babiččiny kulatiny

Průhonická restaurace Babiččina zahrada slaví desáté narozeniny. K nim si nadělila pec Kamado Joe, která dokáže pokrmy i zaudit. Během prázdnin se tak můžete uchýlit do jednoho z altánků obklopených kvetoucí zahradou a vychutnat si nejen chvilku klidu, ale také sklenku vína a například pečené brambory v popelu, kyperské jehněčí kleftiko nebo rybu dle aktuální nabídky.

Zlehka

Restaurace Deer v samém centru Prahy láká přes léto na odlehčený oběd. Nabídce salátů vévodí populární Caesar s velkými hoblinami parmazánu. Následuje Caprese s čerstvými rajčaty a mozarrellou a salát s marinovanou chobotnicí. Oblíbený je také salát s tataki ze žlutoploutvého tuňáka. A kdo si chce trochu zahřešit, zvolí listový salát s roastbeefem z hovězí svíčkové ovoněným lanýži.

Léto na druhou

Nikaragujská společnost Flor de Caña přichází se svěžím kokosovým likérem, který evokuje slunné tropy. Už po přivonění v nose zašimrá jednoznačně rozeznatelné kokosové aroma. Při ochutnání se pomyslně přenesete na karibskou pláž a na jazyku vám budou hrát svěží tóny sladkého kokosu s příjemným krémovým závěrem. Likér Flor de Caña Coco dozrává v sudech po bourbonu. Vychutnáte si jej samotný s kostkami ledu nebo v koktejlu Flor Sunrise, který kombinuje kokosový likér Flor de Caña Coco, ananasový džus a grenadinu. Pro ještě intenzivnější kokosovou chuť smíchejte likér s kokosovou vodou.

A zase ta AI

Výrobce energetických nápojů HELL ENERGY nechal umělou inteligenci navrhnout novou příchuť. Nejprve ji pověřil vývojem a tvorbou receptury. Ze tří návrhů nakonec zvítězila kombinace Tutti-frutti a Berry blast. Po vytvoření příchutě se AI vrhla na design obalu a nakonec také na marketingovou kampaň. A dost možná napsala i tiskovou zprávu.

Úvodní fotografie: Unsplash