fbpx

Nocleh s gastrozážitkem

  • Monika Maršálková

Patříte-li mezi milovníky špičkové gastronomie, a zároveň rádi poznáváte kouty naší země, jsou následující tipy přímo pro vás. Večer budete usínat s břichem plným lahodného jídla a ráno se probudíte v útulném pokoji s výhledem na dominanty Českého Krumlova, jihomoravské vinice či v blízkosti klidných lesů. Pohodlná postel a vynikající kuchyně vás však budou lákat, abyste celý pobyt strávili na jednom místě a prozkoumávali maximálně položky v menu. Ale proč jednou nevyužít veškerého komfortu, které ubytování nabízí?

Resort Český les

Na západě republiky, přímo v srdci Českého lesa, najdete uprostřed rozmanité přírody komfortní ubytování, wellness a restauraci s barem. Stačí se ubytovat v jednom z designových studií Resortu Český les umístěných v hlavní budově, odkud máte vše ostatní na dosah. Zejména restauraci Hvozd, jejíž kuchyni vede šéfkuchař Martin Šiling. Suroviny na jednotlivé pokrmy čerpá z darů chodských lesů, vlastní bylinkové zahrádky, rybníka Železný nebo od regionálních farmářů. Za příznivého počasí lze posedět i venku, zejména když kuchařský tým rozpálí gril. Dalším lákadlem je designový bar Kotelna, který se zaměřuje na whisky a šampaňské. V Resortu Český les naleznou kýžený klid a relax v přírodě jednotlivci, rodiny i početné skupiny.

Ultra Premium Apartments

Tři luxusní apartmány v centru Českého Krumlova s výhledem na Vltavu a kostel svatého Víta nabízí Ultra Premium Apartmens. Do detailu promyšlené interiéry s pohodlnými postelemi, krbem či venkovní vířivkou umocňující příjemnou atmosféru tohoto jihočeského skvostu. Součástí projektu Ultra Premium Apartmens je také bistro Topinka, jež se nachází v přízemí budovy. Jak název napovídá, prim zde hraje dokřupava opečený krajíc chleba. Doplňují ho například kachní rillettes, marinovaný losos nebo pečené papriky. Oblíbená je buržoazní topinka s míchanými vejci a lanýži. Ráno se pak můžete těšit na vydatnou snídani, například v podobě tureckých vajec nebo lívance s krémem z Aperolu.

Pohárek Pavlov

Vkusné stavení, z jehož zdí je cítit pohoda a klid. A možná také víno, které je s Pavlovem úzce spjaté. V Pohárku Pavlov mají totiž vína plný sklep, takže je téměř jisté, že jedním pohárkem to neskončí. K vínu můžete zakousnout výborné domácí uzené, pařížský salát, čerstvě upečené housky a jiné slané pochutiny. Pokud vás bude honit mlsná na něco sladkého, tak tu pečou také poctivé povidlové buchty, tvarohovou bábovku či ovocný koláč. Pro pivaře je jistě dobrou zprávou, že zde čepují i Plzeň. Zabydlet se můžete v jednom ze čtyř prostorných apartmá zařízených minimalisticky v přírodních tónech. Třešničkou na dortu je krásný výhled na dominanty Pálavy v podobě zříceniny Děvičky a Novomlýnské nádrže.

Long Story Short

Výjimečné místo uprostřed historického centra Olomouce, které v novém kabátě vypráví dějiny. Long Story Short je zrekonstruovaná část původní pevnosti, jež od roku 1800 sloužila jako vojenská pekárna. Z historické budovy se stal moderní hostel, jehož místnosti jsou vyladěné do posledního detailu. Na výběr jsou klasické pokoje, ale také sdílené koleje ideální pro větší skupiny. V Long Story Short nevěří na palandy, a tak místo nich mají i v desetilůžkovém pokoji schody a mezipatra, díky čemuž mají všichni dostatek soukromí. A teď už k jídlu. Po probuzení vás čeká lahodná snídaně v Cooking Baru, poté se lze přesunout do Eatery & Bakery, kde se jako za starých časů opět rozběhly pece, a vy si tu tak můžete koupit čerstvé pečivo a jiné chuťovky.

Hotel Ryzlink

Rodinné vinařství Fučík je v Mikulově stálicí. Nově ovšem nabízí i ubytování v zrekonstruovaném statku pod Svatým kopečkem. Z bývalé sýpky a mlékárny se tak stal Hotel Ryzlink, v němž víno hraje hlavní roli. Moderně vybavené pokoje jsou dokonce pojmenované podle jednotlivých odrůd vinné révy. Součástí hotelu je také restaurace nabízející pokrmy z čerstvých lokálních surovin. Za vyzkoušení určitě stojí „moravské“ tapas, které se dokonale snoubí s chutí vína. Příjemným zpestřením vaší dovolené bude jistě wine wellness, jež zahrnuje vinné lázně či vířivku pod hvězdami. Pro zájemce je k dispozici také vinařský naučný park, kde se poučíte o druzích vinné révy. Samozřejmostí je degustace na závěr.

Úvodní fotografie: Resort Český les