fbpx

Novinky z gastronomie – srpen 2023

  • Soňa R. Hanušová

Ani v srpnu nebyla nouze o dění na české gastronomické scéně. Své první hosty přivítalo hned několik podniků, další již plánují aktivity na září a vrací se také oblíbená gastronomická atrakce Dinner in the Sky. To vše doplňuje řada nápojových novinek, abyste ani během domácích grilovaček nezůstali na suchu. Pohodlně se usaďte a začtěte se do výběru toho nejlahodnějšího za uplynulý měsíc.

Rozdvojená Eska

Oblíbený karlínský podnik Eska prošel letos v létě rekonstrukcí, která dala vzniknout dalšímu podniku. Zatímco v přízemí zůstává pekárna Eska s nabídkou čerstvého pečiva, dlouhých snídaní a obědů, v patře přibyla restaurace Štangl. Šéfkuchař Martin Štangl se svým týmem navazuje na koncept Esky, pracuje tak s lokálními surovinami z pole i z divoké přírody, s ušlechtilými plísněmi a fermentací. V kuchyni mají kuchaři k dispozici hydroponický systém pro bylinky, lednice na fermentaci a černání surovin, kynárnu pro množení plísní nebo lednice na zrání masa. Od úterý do soboty podnik hostům servíruje tří nebo šestichodové sezónní večeře s možností vinného párování. Každý z pokrmů prezentuje jednu zásadní surovinu. V nabídce se objeví například šnek se slanou semínkovou kaší, kapr nebo holub.

Vzhůru do oblak

Dinner in the Sky, gastronomický zážitek v podobě několikachodového menu servírovaného ve výšce 50 metrů, se bude konat i letos. Během dvou zářijových víkendů (od 7. do 10. září a od 14. do 17. září) se hosté vznesou do oblak, kde si vychutnají pokrmy vytvořené šéfkuchařem restaurace Grandhotelu Pupp v Karlových Varech Ondřejem Korábem. Jako předkrm připraví uzeného lososa s podmáslím a okurkou, poté následuje teplý předkrm v podobě lanýžové sedliny s Mattoni a koprovým krémem. Jako hlavní chod bude šéfkuchař servírovat pečené hovězí s konfitovanou bramborou, puré z černého kořene a s hovězí omáčkou. Na talíři pro vegetariány nahradí lososa uzené tofu, zatímco v hlavním chodu se místo hovězího bude podávat pečený tempeh. Dezert už bude pro všechny stejný – čokoládový dort s meruňkovým kaviárem a kokosem, který je inspirovaný dortem Pupp.

Víno od Marie

V těsném sousedství nedávno otevřené restaurace Marie B otevřela vinotéka Vin de Marie. Nabízí vína od českých i zahraničních vinařů a k nim sýry a uzeniny na zakousnutí. Zájemci tak mohou ochutnat, co se servíruje k jednotlivým chodům v podnicích Marie B a La Degustation Bohême Burgeoise. Vína z Vin de Marie je možné si zakoupit také s sebou domů.

Mušle do každé rodiny

Pátý ročník festivalu zaměřeného na mušle přichází s novým názvem, Czech Mussel Week. Letos totiž překonává hranice Prahy a míří do restaurací po celém Česku. V nich si od 25. září do 1. října budete moct vychutnat mušle na stovky různých způsobů. Na webových stránkách Czech Mussel Week si navíc můžete bezplatně stáhnout voucher, který vám zajistí porci mušlí navíc. Organizátoři festivalu si od jeho počátku kladou za cíl ukázat, že mušle nejsou luxusní a nedostupnou surovinou, ale mohou se stá součástí každodenního jídelníčku.

Letní Trezor

Šéfkuchař restaurace Červený Jelen Marek Fichtner představil letní trezorové menu, jež se podává v suterénní části podniku. K dispozici bude až do konce září a je inspirované Itálii s důrazem na rajčata. Mezi předkrmy tak najdete například heirloom rajčata s bazalkovou zmrzlinou, panna cottou z burraty a champagne dresinkem nebo hovězí tatarák se sušenými rajčaty a vyuzenou majonézou. Mezi hlavními chody zaujme křepelka s třešněmi a mandlovou kroketou nebo candát a rak s račím bisque, cuketovým květem a bulgurem. Dezertům vévodí selekce sýrů z Krasolesí s rajčatovou marmeládou či dezert s tvarohem a broskvemi.

Tematické brunche

Restaurace The Artisan, která je součástí pražského hotelu Marriott, chystá na podzim několik tematických brunchů. Září přinese neděli plnou rajčat z vlastní zahrádky (10. září) a sýrů z Krasolesí (17. září). Říjen nabídne hostům to nejlepší ze Sluneční farmy Vykáň (1. října) a dýňové hody, které se představí v rámci oslav Halloweenu (29. října). Listopad bude přát milovníkům masa, na začátku měsíce si bude možné dopřát čerstvé rybí úlovky z Chabrybárny (5. listopadu). Poté si hosté pochutnají na burgerech (26. listopadu) – zeleninových, rybích, ale i klasických hovězích. Na jednotlivé brunche jsou zváni rovněž přímo farmáři, kteří hostům přiblíží příběh svých surovin.

Vyjíst Miladu

V ulici Milady Horákové na pražské Letné otevírá jeden podnik za druhý. A všechny stojí za návštěvu. Zatímco vedle argentinského pekařství Cruz Panadería se už dokončuje Cruz Rotisería a brzy zde zavoní grilovaná kuřata, o něco níž zakotvil Petr Návrat alias Burgerman. Ten svůj život zasvětil nejen hledání nejlepšího burgeru, ale v posledních letech také prostoru, kde by mohl svůj podnik rozjet. Po Žižkově a Betlémském náměstí přišla na řadu Letná. Poslední novinkou je Sandwich Rodeo, jehož sourozenci jsou Mr. Hotdog a Big Smokers. Jednoduchý koncept dine baru nabízí sendviče jako pálivé smažené kuře v chlebu nebo krevetový sendvič.

Sladká tečka

Pražská zážitková restaurace Triton se může pyšnit francouzským cukrářem. Marc Le Breton pochází z městečka Vannes v Bretani a pečení se věnuje odmalička. V roce 2007 se přestěhoval do Prahy a působil v cukrárně Saint Tropez. Od roku 2020 jej najdete v restauraci Triton na Václavském náměstí. Zde můžete ochutnat například jeho dezert Rebarbora, který je spojením kyselého ovoce s tonka fazolemi, ibiškem a mandlemi.

Crafted for Friends

Živina ve spolupráci s restaurací Červený Jelen představuje nový gastroprojekt Crafted for Friends. Vzniká tak značka prémiových potravinářský produktů od těch nejlepších českých výrobců. V jejím rámci již byly uvedeny první produkty, řada omáček k masu i zelenině: BBQ omáčka, BBQ omáčka pálivá, čimičuri, čipotlová omáčka a portská omáčka. Jejich využití v kuchyni je ale mnohem širší. Skvěle poslouží jako samostatně podávaný dip třeba při letním grilování, na dochucení sendvičů, burgerů, tacos či polévek, k marinování, jako doplněk k paštikám, sýrům, … V září budou představeny nové kolekce s unikátním lihovarem Landcraft, výběrová káva Deer Beans z pražírny Dos Mundos a několik dalších produktů.

Ideální velikost

Toniky Fever-Tree – konkrétně Indian Tonic, Mediterranean a Ginger Beer – jsou nově k dostání v půllitrovém balení. Velikost je optimální pro domácí večírky. Na jedné straně vám odpadne neustálé otvírání malých lahviček, na druhé straně se nemusíte bát vybublaného toniku z příliš velkého balení. Teď už jen vybrat ten správný gin či jiný destilát.

S příchutí kopřiv

Zavřete oči a představte si louku. Slunce vás hřeje v zádech, vnímáte jen bzukot hmyzu a vychutnáváte si ten klid a harmonii přírody. Tyto pocity ve vás má navodit Bohemian Gin, který Martin Žufánek letos rozšířil o edici s kopřivou. Hlavní složka limitované novinky Bohemian Gin Kopřivový dodává nápoji jemnou pikantnost a svěžest.

Bez lepku

Světlý český ležák Ventill, nejprodávanější pivo ze stálé nabídky experimentálního plzeňského pivovaru Proud, je nově bez lepku. Pivovar tak reaguje na poptávku svých zákazníků. Chuť piva se přitom nemění, zůstává plná a příjemně hořká.

Rumové zlato

Rumová značka Legendario rozšířila svou řadu o Ron Legendario Añejo Oro. Rum v chuti ukrývá tóny zralých meruněk a osvěžujících citrusů, jež se prolínají s nádechem vanilky a dubového dřeva. Rum zraje v sudech z amerického bílého dubu, v němž získá svou charakteristickou zlatavou barvu. A jak si jej vychutnat? Buď samotný, nebo v koktejlu Cuban Ginger. Stačí nalít 4 cl Ron Legendario Añejo Oro, přidat šťávu z poloviny limetky a dolít zázvorovou limonádou.

Prosecco Andrey Verešové

Slovenská modelka Andrea Verešová představila ve spolupráci s Premier Wines & Spirits vlastní růžové prosecco, na jehož vývoji se podílela. Prosecco Rosé by Andrea Verešová je elegantní perlivé víno se světle růžovou barvou. Po přivonění vás v nose příjemně pohladí vůně růží a fialek s jemným dozvukem lesních jahod a rybízu. Na jazyku ucítíte plnou a svěží chuť, které dominují tóny meruněk a malin a v dozvuku jsou rozeznatelné citrusy. Jde o spojení odrůd Pinot Noir (15 %) a Glera (85 %). Perfektně doplňuje rybí pokrmy a dezerty.

Tropy v každém doušku

Ochutnejte novou značku Mauritius Imperial Selection, a to rovnou ve dvou nových edicích – Mauritius Imperial Reserva a Mauritius Imperial Nectar. První jmenovaný v sobě snoubí ostrost sopečného podloží a tropického podnebí, ve kterém roste cukrová třtina. Výsledkem je bohatá a komplexní chuť, která se vyvíjí s každým dalším douškem. Mauritius Imperial Nectar v sobě kombinuje mauricijské rumy s tóny mandlí, kávy a místní čokolády. V jediném doušku vás tak přenese na tropický ostrov s jeho bílými plážemi i azurovým oceánem.

Mixované pálenky

Čeští lihovarníci se nebojí experimentovat a hledají harmonii chutí ve zdánlivě nesourodých kombinacích. Palírna Radlík uvedla na trh tři pálenky vytvořené spojením různých typů ovocných destilátů. Ty nesou jména tří elegantních dívek – Malvíny, Wilmy a Anduly. Jak jejich jména napovídají, jedná se o pálenky vytvořené z destilátů malin a hroznového vína, hrušky Williams s malinami a ananasu s dulou, což je slovenský název pro kdouli. K mixování se nově uchýlila také Severočeská Raspenava Distillery, jež přichází s novými „poctivými šnapsy“ – mixem pálenky a ovocného moštu.