fbpx

Sladkých 90 – netradiční módní přehlídka

  • Pavla Kalousová

V rámci akce Zažít město jinak, jež se konala v sobotu 16. září 2023, proběhla na pražském Smetanově nábřeží netradiční módní přehlídka Sladkých 90. Ta předvedla kolekce designérek a designérů ze SmetanaQ Showroomu, jejichž modely vynesli na molo seniorky a senioři se svými nejbližšími. Na projektu se podíleli SmetanaQ Showroom, organizace ŽIVOT 90, která se věnuje péči o seniory, a stylistka a choreografka Olo Křížová.

Atmosféra přehlídky byla jedinečná hned z několika důvodů. Prvním bylo mezigenerační propojení, kdy po Smetanově nábřeží v designových modelech kráčeli například vnučka s dědečkem nebo dcera s matkou. Přehlídka Sladkých 90 tak připomněla, že móda nemá hranice a že styl je pro každého bez ohledu na věk. Druhý unikátní element představovalo právě umístění v exteriéru a proměna obyčejného chodníku v cat walk. A zatřetí byla přehlídka dokonale hravá – pořadí modelů a modelek určovala „židličková“. Taneční hra vnesla na molo zábavný, energický, a přesto elegantní prvek.

Na mole bylo možné spatřit jak nadčasové šik modely šatů, tak i více extravagantní kreace. Modely pocházely z dílen návrhářů a návrhářek Venduly Šulanové, Hany Frišonsové, Daniely Peškové, Vojtěcha Lopoura nebo značek KAFKA a Transformer Jacket. Oděvy zdobily doplňky značek KRAS, Fernando Echeverria a Jana Rollo.

Nás zaujaly zejména nápadité růžové košilové šaty od Hany Frišonsové s digitálním potiskem Evy Macelkové. Model doplňoval klobouk a obuv ve stejném stylu. Pozornost upoutala také modelka ve splývavých krémových šatech od Daniely Peškové s promyšleným střihem. Z pánské módy zmíníme elegantní šedý blejzr se zajímavým ozdobným detailem od Vojtěcha Lopura.

Z doplňků byl nepřehlédnutelný extravagantní náhrdelník z klapek psacího stoje, který vytvořila Dana Bezděková. Stylové kožené náušnice Fernando Echeverria inspirované geometrií a vesmírem představují univerzální doplněk vhodný ke koktejlovým šatům i každodennímu outfitu.

Na přehlídce Sladkých 90 byly k vidění nejen modely českých designérů a designérek, ale také radost ze života a skvělá nálada seniorů, kteří se pro jedno odpoledne stali hvězdami přehlídkového mola.

Autor fotografií: Jonathan Machander

Líbil se vám článek? Podpořte nás.