fbpx

Novinky z gastronomie – září 2023

  • Soňa R. Hanušová

Léto se přehouplo do podzimu, ale nám to nevadí! Tento měsíc se sešlo nejen několik nových menu, ale také několik nových podniků, které představují ideální útočiště do sychravých dní. A komu se nebude chtít z domu vylézat vůbec, může si pořídit jednu z čerstvě vydaných knih. Pohodlně se usaďte a začtěte se do výběru toho nejlahodnějšího za uplynulý měsíc.

Zaostřeno na makronky

Vlad Ryasnyy, cukrářský nadšenec, experimentátor a zakladatel značky gurmánských sladkostí Sugar Life, vydává svoji první knihu nazvanou Macarons. V ní představí nejen historii slavného dezertu a různé možnosti výroby a náplní, ale prozradí také, jak makronky správně skladovat. Součástí dvojjazyčné knihy jsou QR kódy s odkazy na návodná videa pro ještě lepší srozumitelnost. Cukrářským mistrem se tak bude moct stát každý. Kniha, jež vyjde ve druhé polovině října, je již nyní v předprodeji na e-shopu Sugar Life.

Podzim s vůní griliáše

Cukrářský boutique Věnečky Janeček v pražské Pštrossově ulici zůstává věrný svému zaměření na jeden konkrétní dezert, věneček. Ten nabízí v mini verzi a aktuálně již v osmi různých příchutích. Stálou nabídku v podobě máslového, čokoládového, pistáciového, citronového a jahodového věnečku nyní doplnila limitovaná podzimní edice s příchutí griliáše. Roman Janeček rozšiřuje i nabídku slaných příchutí, ke stávajícímu lososovému přibyl šlehaný modrý sýr. Od října podnik spouští také vlastní e-shop.

Jedlíci na cestách

Tomáš Šapovalov a Jarda Bouzek. Jeden cestovatel a gurmán, druhý cestovatel a fotograf. Kluci spojili své síly a vznikl pořad Jedlíci na cestách, který dává nahlédnout pod pokličku kultury, ale hlavně typické kuchyně různých zemí světa. Na sérii videí nyní navazuje kniha, na kterou se můžete těšit již v říjnu. Cílem Jedlíků na cestách je představit lidem základní jídla dané země, která by na cestách rozhodně měli ochutnat. Za první rok natáčení navštívili Jedlíci na cestách čtyři země, které se promítnou i do knihy. Kromě ochutnávek jídel bude obsahovat také upravené recepty, které si zvládnete připravit doma, a tipy na cestu.

Bohatost chutí

Restaurace Triton, která je skrytým pokladem Václavského náměstí, představila nové menu. Šéfkuchař Tomáš Kohút se při jeho tvorbě inspiroval street foodem a propojil jej s fine diningem. Na většinu nových pokrmů tak host nepotřebuje příbor. Zdánlivě odlišné světy na jednom talíři fungují perfektně. Za ochutnání stojí například houbová tartaletka, marinovaná v portském víně, vanilce a levandulové soli a dochucená lanýžem, hroznem a balzamikem. Dále tatarák z jelena podávaný s plátkem hrušky marinovaným v hruškovici a smrkovým medem nebo netradiční prezentace foie gras s vaflí, lískovými oříšky, rybízem a květy.

Bašta z Hliněné Bašty

Nové menu přináší se střídajícími se ročními obdobími také průhonická restaurace Hliněná Bašta. Podnik je vyhlášený rybími pochoutkami, které jídelnímu lístku nadále vévodí. Zůstávají také oblíbené a léty osvědčené předkrmy typu ceviche z marinované tresky s mangem, na zázvoru restované krevety s kokosovým mlékem a humr, kterého si host vybere z akvária. Novinkou jsou pak pokrmy, jejichž základ tvoří zvěřina. Tedy srnčí, daňčí i kančí maso připravené na pánvi, ať už jako steak, či formou ragú zjemněného portským vínem nebo i brusinkami, švestkami, fíky či ostružinami. Tyto pokrmy doprovázejí bramboráčky, krokety i žemlové knedlíky s perníkem.

Všechny chutě doplňuje vůně na rožni pečeného vepřového čili italské „porchety“ opepřené černým pepřem a kořeněné oreganem, bazalkou, anýzem, rozmarýnem a semeny divokého fenyklu. Pro vegetariány či vegany pak mají v restauraci připraveny například smetanové ragú z hlívy ústřičné s bramborovými noky, káhirský luštěninový falafel se salátem tabouleh nebo burger s pečenou červenou řepou, rukolou, rajčaty a domácími hranolky.

Do třetice

Gastronomická skupina Ambiente letos v létě rozhodně nezahálela a během pár měsíců otevřela hned tři nové podniky. Po Marii B a Štanglu přichází fastfoodový Burger Service. Nabídku aktuálně tvoří tři druhy burgerů (classic cheeseburger, bacon cheeseburger a double smash burger), které doplňuje vegetariánský fried cheese. Objednat si je lze samostatně nebo v combu s hranolky a pitím. Přidat lze také nakládanou zeleninu nebo coleslaw.

Maso z plemene Čestr dodává Amaso a housky si v Burger Service pečou na místě. A ne ledajaké – housky se neprořezávají, každá polovina se peče zvlášť. Aby se chuť pečiva a masa propojila, je ideální počkat s konzumací dvacet minut. Burgery jsou tak ideální to-go (ostatně podnik ani sezení nenabízí). Proto je důležitý také obal, který je z materiálu Ideabrill. Burger udrží čerstvý a šťavnatý delší dobu.

Sebastian Frank v Praze

Série gastronomických událostí Marek & Friends v Trezoru Špork, který je součástí restaurace Červený Jelen v centru Prahy, pokračuje 4. října 2023. Tentokrát v režii Sebastiana Franka, majitele dvouhvězdičkové michelinské restaurace Horváth v Berlíně. Společně s Markem Fichtnerem, executive chefem Červeného Jelena, uvaří výběrové pětichodové menu. Hosté se mohou těšit například na slaný celer, falešný játrový krém, pstruha lososovitého ve spojení s červenými paprikami nebo telecí Tafelspitz. A dezert? Karamel z vepřové krve.

Zdravější mlsání

Na český trh přicházejí oplatky KEKSE, které vytvořil Milan Trenčan na základě vlastních zdravotních potíží s kombinovanými potravinovými intolerancemi. Oplatky vznikají ze základních surovin bez použití aromat, konzervantů a barviv a jsou slazeny pouze medem. Neobsahují lepek, mléko, vejce, kvasnice ani sóju. Jsou tedy vhodné pro všechny, koho trápí potravinová omezení – intolerance na laktózu či mléčnou bílkovinu, na lepek či celiakie, histaminová intolerance, intolerance na vejce nebo sóju. V nabídce jsou tři příchutě: kokos, mandle a mandlově karobové.

Crafted for Friends

Červený Jelen představuje nový gastroprojekt Crafted for Friends, neformální alianci českých výrobců nabízejících prémiových potravinářské produkty. Projekt staví na filozofii, že česká gastronomie i potravinářství mohou světu nabídnout úžasné věci a že spoluprací je možné odstranit bariéry, které trápí většinu malých potravinářských výrobců. Ambicí Crafted for Friends tak je posílit pozici českých craftových značek na domácím i zahraničním trhu a vytvářet pro ně nové příležitosti.

Alianci Crafted for Friends aktuálně tvoří: Živina, pražírna výběrové kávy Dos Mundos, lihovar Landcraft, řemeslná pekárna Zrno zrnko, rodinné řeznictví Čejka, dovozce kampotského pepře .pepper..field, výrobce přírodních zmrzlin a nanuků Fresca Paleta a jediné pražské certifikované bio řeznictví The Real Meat Society. Ti všichni ke své vlastní nabídce připravují i produkty vytvořené speciálně pro značku Crafted for Friends.

Nový a lepší

Point Bar se nedávno přestěhoval z Betlémského náměstí do domu Franze Kafky. Zde v podstatě vznikl nový podnik se starým jménem, jelikož s novou adresou přišla i změna loga a celého konceptu. Stejný zůstává pouze tým lidí, kteří za podnikem stojí. Přes den bude Point fungovat jako kavárna s brunchi a lehkými obědy, večer se pak promění v dining bar. Menu nadále vychází z italské kuchyně, ovšem doplněné o lokální suroviny. Podniku kraluje neapolská pizza, kterou zde servírují s nůžkami k naporcování. Večer ozvláštní deset pokrmů určených ke sdílení s přáteli a párovaných s deseti signature koktejly. Hosté ochutnají například hovězí tatarák v tartaletce, trippa fritta neboli smažené dršťky nebo koblížky bao. Z drinků zmiňme meruňkovou Margaritu, třešňové Negroni nebo levandulový Sour.

Posila v PRU58

Asijská restaurace PRU58 přichází s novým menu, za kterým stojí majitel podniku Štěpán Návrat a čerstvá posila v podobě šéfkuchaře australského původu Grega „Mr. G“ Haynese. Na výběr je klasické, veganské a flexitariánské menu, každé z nich obsahuje malé a střední chody. Ochutnat tak můžete třeba tatarák a kardamom, kombinaci hovězího masa, spálené brambory, uhlí a žloutku, to vše servírované v tartaletce. Z větších chodů upoutá pozornost soft-shell krab v tempuře nebo křepelka a rendang. Nechybí ani tolik oblíbení sushi.

Nejlepší drink ze slivovice

V září proběhla v prostorech pražského Muzea slivovice barmanská soutěž International Rudolf Jelínek Cup. Úkolem soutěžících bylo připravit porotě koktejl na bázi zlaté Vizovické slivovice 2021 a představit jeho příběh spjatý s 20. výročím založení vizovických švestkových sadů společnosti Rudolf Jelínek. Se soutěžním zadáním se nejlépe vypořádal Marek Šimůnek z pražského baru L’Fleur. Ve svém drinku Forget použil kromě vizovické slivovice také vermut Sedmero infuzovaný sušeným rajčetem, třešňový likér Luxardo Maraschino a Fernet Bitter No 21 Dark.

Na terasu i v zimě

Pražský podnik Terasa U Prince s přicházejícím podzimem láká nejen na své zastřešené a vyhřívané prostory, ale také na domácí těstoviny, které si zde sami připravují. Na výběr je několik druhů: tagliatelle s kachním masem, orecchiette s hovězí svíčkovou, špenátové ravioli, telecí tortellini, tagliatelle s čerstvým podzimním lanýžem a spaghetti s krevetami.

Masaryčka ožívá

V téměř dokončené budově Masaryčky se začínají zabydlovat první nájemníci. Jedním z nich je cukrárna Ollies a také kavárna LOKA, jejímž provozovatelem je pražírna doubleshot. Kromě výběrové kávy si mohou hosté objednat také dezerty a slané občerstvení. LOKA je již čtvrtým podnikem pod vlajkou doubleshot, řadí se k nim ještě kavárny Můj šálek kávy a Místo a espresso bar v prostoru Alza v holešovické tržnici.

Zvěřinové hody

Pražská restaurace Deer dostála svému jménu a s podzimním obdobím zařazuje několik zvěřinových chodů, které lze ochutnat pohromadě v rámci degustačního menu. Jako první přichází na stůl daňčí carpaccio s nakládanými liškami, kaštanovým krémem a ostružinovým gelem. Dále ravioli s jelením masem a dýňovým pyré a jako hlavní chod jelení hřbet s bramborovými noky a zeleninovým pyré s jalovcem. Sladkou tečkou je dezert Les – medový mousse s lesním ovocem, čokoládovými lístky a rakytníkem.

Lexikon rostlinného vaření

Nejbarevnější CESTA aneb Lexikon rostlinného vaření je čtvrtou a zároveň nejobsáhlejší kuchařskou knihou šéfkuchařky a food-bloggerky Kamu. Na 432 stranách shromáždila 555 tipů a receptů, které vařila pro sebe a svého manžela během společného cestování obytnou dodávkou, doplněné o příběhy z cest a fotografie. Jednoduché a rychlé recepty se zaměřují na běžné suroviny, které se dají přeměnit v lahodná, na živiny bohatá a barevná jídla bez masa, lepku i laktózy.

Z ohně k vám domů

K restauracím La Veranda, Babiččina zahrada a The Bistro se nově přidává podnik Z Ohně, jehož nabídka se zaměří na burgery. Trhaná krkovice, kachna či hovězí žebra v domácí briošce a k tomu krůtí pastrami. Vše lze doplnit o kuřecí vývar, batátové hranolky, zelný salát a několik dipů. A kde nový podnik najdete? Vlastně u sebe doma – Z Ohně je virtuální restaurace, která je dostupná pouze skrze rozvozové služby.

Jó, třešně zrály

Značka ovocných pálenek Baron Hildprandt rozšiřuje svou řadu Ze zralých… o příchuť třešní. Nový přírůstek v portfoliu Zámecké palírny a pivovaru Blatná staví na jemnosti třešní a jejich bohaté, šťavnaté chuti. Základem jsou třešně pěstované v sadech v jižních Čechách a sklizené v plné zralosti. Baron Hildprandt Ze zralých třešní je kombinací třešňového macerátu, rok stařeného destilátu a vody z vlastních studní. Směs poté ještě po dobu 2–3 měsíců zraje v sudech z českého dubu.

Sezona večírků

Ač to nevypadá, sezona vánočních večírků a posledních letošních setkání s přáteli je za rohem. Popusťte tento rok uzdu fantazii a inspirujte se španělskými oslavami, kterým vévodí pestrobarevné karnevaly. Třpytky, škrabošky, vějíře, a především rytmická španělská hudba, skvělé tapas a výtečná cava – to je večírek, který rozhodně s půlnocí nekončí. Perfektními společníky se stanou šumivá vína Freixenet Carta Nevada se svěží chutí a optimálně vyváženým poměrem kyselin a zbytkového cukru a Freixenet Cordon Negro Brut se středně plnou chutí plnou ovocných tónů.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.