fbpx

maomai TIP: Restaurant Week

  • Soňa R. Hanušová

Speciální tříchodové menu ve dvou variantách za příznivých 590 nebo 790 korun a welcome drink jako dárek. To vše si můžete užít, vyrazíte-li do jedné z téměř padesáti restaurací, které se zapojily do podzimní edice gastronomického festivalu Restaurant Week. Navzdory názvu potrvá od 25. října do 12. listopadu 2023, abyste měli dostatek prostoru k návštěvě více podniků.

Koncept Restaurant Weeku vznikl v roce 1992, kdy se festival konal poprvé. V současnosti probíhá dvakrát ročně v různých zemích světa včetně Polska, odkud se dostal i k nám. Za českou podobou festivalu stojí Anna Grosmanová, úspěšná foodblogerka známá také jako Foodpioneer. Ta festival poprvé pořádala letos na jaře, kdy se do projektu zapojily ryze pražské podniky. Podzimní edice se zúčastní téměř padesát restaurací, ato i z dalších českých měst. Právě zapojení restaurací například v Písku, Táboře či Strakonicích naznačuje, kam se by Restaurant Week chtěl dál vyvíjet – ukázat, že zajímavé podniky najdete i mimo hlavní město.

Princip festivalu je jednoduchý. Na webových stránkách Restaurant Week si vyberete restauraci, kterou byste rádi navštívili. Klasicky zvolíte termín, čas a počet osob. Dále si vyberete variantu festivalového menu – jedno je vždy masové a druhé odlehčené (vegetariánské, veganské nebo s rybou). Cena na osobu je 590 nebo 790 korun za tři chody. Navíc vás obsluha přivítá welcome drinkem v podobě Martini Fiero s tonikem.

Fakt, že se festival koná dvakrát ročně, umožní šéfkuchařům pracovat ve svých pokrmech se sezónními ingrediencemi. Aktuálně tak jednotlivá menu zdobí houby, brambory, kaštany nebo lanýže. Vedle českých podniků, které pracují s lokálními surovinami, najdete v nabídce také světové kuchyně, například argentinské bistro Cruz Rotisería, italskou restauraci Amano nebo asijskou Jam & Co. Zde ochutnáte například tygří krevety v tempuře s rýžovými lupínky, zelené rybí curry nebo kachní prso s udon nudlemi.

Celkem můžete vybírat ze sedmatřiceti pražských a osmi mimopražských podniků, což znamená devadesát různých menu, jež stojí za vyzkoušení. Festival Restaurant Week probíhá do 12. listopadu 2023.