fbpx

Friendsgiving: Den díkůvzdání jinak

  • Soňa R. Hanušová

Využijte sychravé podzimní počasí a pozvěte své přátelé na originální večeři ve stylu Dne díkůvzdání, který tento rok připadá na čtvrtek 23. listopadu. Tradiční svátek však není ryze americkou záležitostí, naopak může být díky svému poslání skvělým zážitkem i u vás doma. Věřte, že setkání nad skleničkou výtečného drinku a skvělého jídla před vánočním shonem bude událostí, kterou budete chtít zopakovat!

Počátky Dne díkůvzdání sahají do první poloviny 17. století, kdy připluli Otcové poutníci z Anglie do zámoří, kde plánovali začít nový život. Přicestovali v zimě bez zásob a přežili jen díky pomoci indiánů. Ti je postupně naučili pěstovat nové plodiny, na konci žní pak společně oslavil úspěšný rok plný hojnosti, tedy „Thanksgiving Day“. Význam největšího amerického svátku je však mnohem hlubší. Nezáleží na místě, kde se nacházíte, ale s kým výjimečné chvíle trávíte. Tradičně se Den díkůvzdání slaví v rodinném kruhu, ovšem v poslední době se rozmohl trend tzv. Friendsgiving Day, kdy tento výjimečný den můžete oslavit také s přáteli. Stává se čím dál populárnějším a velké oblibě se těší i u nás.

Pojmout letošní Den Díkůvzdání ve stylu Friendsgiving Day je perfektní příležitostí, jak si užít společnost nejlepších přátel ještě před vánočním shonem. Co by při vašem setkání nemělo chybět? Rozhodně skvělé jídlo a výborné pití. Oslavte svátek s pravou americkou whiskey, která je navíc se Dnem díkůvzdání od svého založení pevně spjatá. Wild Turkey Bourbon 101 vás překvapí svou výraznou, ale jemnou chutí, která je výborným základem pro klasické drinky i koktejlové novinky. Díky své síle také skvěle funguje i v kuchyni. Namíchejte si punč nebo osvěžující Bourbon & Cider a užijte si skvělý večer ve společnosti dobrých přátel a pití.

Thanksgiving Cocktail

4 cl bourbonu Wild Turkey 101
Fever-Tree Ginger Beer
čerstvá jablka
zázvor
máta
led

Do sklenice vložte kousky jablek a zázvoru, které rozmačkejte. Poté přidejte bourbon Wild Turkey 101, zasypejte ledem a dolijte zázvorovým pivem. Ozdobte mátou, plátkem jablka a zázvorem.

Bourbon & Cider

4 cl bourbonu Wild Turkey 101
2 cl medového cordialu
10 cl cideru Magners
sušená jablka a máta

Do sklenice nalijte na led všechny suroviny a promíchejte lžičkou. Na závěr ozdobte sušeným jablkem.

Kentucky Punch

0,7 l bourbonu Wild Turkey 101
0,75 l červeného vína L’Archetipo Litroto Rosso
0,4 l medové vody
1 l brusinkového džusu Ocean Spray
5 lžic brusinkového džemu
šťáva z 5 citronů
1 pomeranč
sušené brusinky
koření – badyán, skořice a hřebíček

Nejprve si připravte medovou vodu: nařeďte 0,2 l medu s 0,2 l teplé vody. Rozhodnete-li se pro teplou variantu punče, přidejte následně všechny ingredience do hrnce. Prohřejte je, ale nevařte. Takto připravený punč můžete servírovat například do hrníčku. V případě studené varianty vše nalijte do džbánu a v lednici nechejte dvě hodiny odležet. Servírujte do vinné sklenice s ledem. Na závěr ozdobte plátkem pomeranče.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.