fbpx

Slavnostní koktejly pro poslední noc v roce

  • Soňa R. Hanušová

K silvestrovské noci neodmyslitelně patří bublinky. Než však nastane čas přípitku, zpestřete svůj večer koktejly. Nemusíte se pouštět do složitých kombinací – velkou parádu udělají i jednoduchá spojení. Vyzkoušejte některou z níže uvedených receptur a uvidíte, že se stanete hostiteli roku. Všech deset drinků zvládnete připravit dříve, než řeknete Šťastný Nový rok.

The Demon‘s Christmas Punch

4 cl rumu The Demon‘s Share 6yo – La Reserva del Diablo
8 cl mandlového mléka
8 cl vanilkového sójového mléka
1 cl javorového sirupu
vánoční koření (vanilka, badyán, skořice, hřebíček)

Mandlové a vanilkové sójové mléko ohřejte společně s javorovým sirupem a vánočním kořením (ne však na příliš vysokou teplotu). Nalijte do sklenic a před podáváním přilijte The Demon‘s Share 6yo.

Citadelle G&T

5 cl ginu Citadelle Original
12 cl Fever-Tree Indian Tonic Water

Sklenku na víno naplňte po okraj ledem. Nadávkujte gin a dolijte tonikem. Zlehka promíchejte a ozdobte citronovou kůrou.

Bourbon & Cider

4 cl bourbonu Wild Turkey 101
2 cl medového cordialu
10 cl cideru Magners

Sklenici typu highball naplňte po okraj ledem. Postupně nadávkujte veškeré suroviny a promíchejte lžičkou. Na závěr ozdobte sušeným jablkem a mátou.

Trinidad Coco Fizz

4 cl rumu Angostura 1919
1 cl ananasového sirupu
12 cl kokosové vody

Sklenici typu highball naplňte po okraj ledem. Postupně nadávkujte veškeré suroviny a promíchejte lžičkou. Ozdobte mátou a sušeným kokosem.

Old Duppy

4 cl rumu The Duppy Share Aged
2 cl zázvorového sirupu
2 cl medové vody (med a voda v poměru 1:1)
2,5 cl čerstvé limetkové šťávy

Šejkr naplňte kostkami ledu a postupně do něj odměřte všechny suroviny. Důkladně vyšejkrujte a nalijte přes barové sítko do připravené sklenky typu coupette. Ozdobte snítkou máty a servírujte.

Kraken The Perfect Storm

4 cl Kraken Black Spiced
12 cl Fever-Tree Ginger Ale
1/8 limetky

Sklenici typu highball naplňte po okraj ledem. Nalijte Fever-Tree Ginger Ale, vymačkejte šťávu z limetky a opatrně dolijte Kraken Black Spiced tak, aby došlo k barevnému oddělení.

Bubbly BFFs

10 cl Bohemia Sekt rosé demi sec
10 cl brusinkového džusu
šťáva z 1/2 limetky

Šejkr naplňte kostkami ledu a odměřte do něj brusinkový džus a šťávu z limetky. Důkladně vyšejkrujte a sceďte do sklenky na šumivé víno s ledem. Dolijte sektem a zlehka promíchejte. Ozdobte čerstvými brusinkami a osminou limetky.

Berrylicious Bubbly Bliss

10 cl Bohemia Sekt demi sec
borůvkový sirup
cukr

Nalijte trochu borůvkového sirupu do malé misky. Otočte sklenici dnem vzhůru a ponořte její okraj do sirupu. Poté ho ponořte do cukru, abyste vytvořili sladkou krustu. Do sklenice vložte led a na něj nalijte 1–2 lžíce borůvkového sirupu. Přidejte několik čerstvých borůvek. Opatrně dolijte sektem a lehce promíchejte. Nakrájejte tenký proužek citronové kůry. Nad drinkem proužek stočte a stlačte, aby se z kůry uvolnily silice. Poté ho vložte do sklenice. Dozdobte snítkou rozmarýnu.

Pineapple Pals

10 cl Bohemia Sekt brut
10 cl ananasového cordialu
Na ozdobu: ananasový chips, nevěstin závoj

Nejprve si připravte ananasový cordial: ananas zbavte kůry a nakrájejte ho na centimetrové plátky, které buď oflambujte nebo zapečte. Poté ananas rozmixujte. Přidejte 3 dcl vody, 3 celé skořice, 60 g cukru a špetku soli. Vše společně zahřejte do rozpuštění cukru. Po vychladnutí přeceďte přes sítko a dejte do lednice. Přecezený ananas poté rozprostřete do tenké vrstvy na pečicí papír a v troubě (70 °C) vysušte na chips.

Do vychlazené sklenice nadávkujte ananasový cordial a dolijte stejným množstvím sektu. Lehce lžičkou promíchejte a ozdobte ananasovým chipsem a nevěstiným závojem.

Hot Bubbles

10 cl Bohemia Sekt demi sec
10 cl ibiškového cordialu
0,5 cl čokoládového sirupu

Nejprve si připravte ibiškový cordial: nachystejte silný ibiškový výluh z 0,5 litru vody a 15 g ibiškového čaje. Do teplého čaje přidejte 90 g cukru a chilli papričku podle chuti.

Do vychlazené sklenice odměřte ibiškový cordial, čokoládový sirup a dolijte sektem. Lehce promíchejte lžičkou a ozdobte chilli papričkou a chilli nitkami.

Úvodní fotografie: Unsplash

Líbil se vám článek? Podpořte nás.