fbpx

maomai TIP: Volmanova vila otevírá stálou výstavní expozici

  • Soňa R. Hanušová

Součástí prohlídky Volmanovy vily se stává výstavní expozice, která vypráví spletitou historii klenotu českého funkcionalismu i jeho majitelů. Během výstavy se návštěvníci seznámí nejen s vilou z pohledu architektury, ale také se soukromým a profesním životem Josefa Volmana, zakladatele továrny obráběcích strojů a stavebníka vily. Výstava vznikla za podpory Středočeského kraje a města Čelákovice.

Na přípravě stálé expozice Volmanovy vily se podíleli grafičtí designéři kreativního studia OKOLO. Realizace vychází z návrhu absolventů ateliéru grafického designu a vizuální komunikace pražské UMPRUM Matěje Činčery a Jana Klosse. Ti v české kulturní sféře zanechávají výraznou stopu zejména s projekty na pomezí grafického designu a architektury výstav. Matěj Činčera se kromě toho věnuje sofistikované práci s papírem ve Studiu Činčera. Základní idea celé instalace tkví tak ve využití kartonového sloupu jako základního archetypu stavitelství a architektury.

Stálá expozice věnovaná historii Volmanovy vily i osobě jejího zakladatele ještě prohloubí zážitek z prohlídky, která je nově dostupná i v pracovní dny. Návštěvníci mohou volit z termínů vypsaných od čtvrtka do neděle. Velké oblibě se těší také podvečerní prohlídky. Aktuální sezóna pak přináší nejen výstavní expozici, ale také novinky v kulturním programu. Ve vile se konají pravidelné komorní koncerty, v dubnu vystoupí Petra Ernyei Quartet. V červnu prostory vily rozezní Sedláčkovo kvarteto. Koncert jednoho z předních českých smyčcových kvartet se uskuteční k výročí české hudby a 200 let od narození Bedřicha Smetany se otiskne i do dramaturgie večera plánovaného na pátek 7. června 2024.