Oblíbený food festival v Praze se od 10. do 13. července 2025 opět rozezní francouzskými akordy, zavoní čerstvě upečenými bagetami a nabídne to nejlepší, co přináší kuchyně našich západních sousedů. Francouzský trh na Kampě letos vstupuje do svého 18. ročníku a ponese se ve znamení hesla: sýr, šneci, foie gras – a kapka vína k tomu.
Park Kampa se na čtyři dny promění v kulinářské tržiště, kde se snoubí poctivá řemeslná gastronomie s atmosférou staré dobré Francie. Trh letos nabídne více prostoru pro delikatesy a chuťové zážitky – návštěvníci se mohou těšit na bohatý výběr tradičních specialit, uvolněnou náladu a detaily, které navodí dojem, že jste se ocitli přímo v srdci Provence. Každý krok Kampou bude provoněn sýry, pečivem, uzeninami, levandulí i čerstvými mořskými plody. Malebné stánky připomenou trhy v pařížském Marais, vůně navodí vzpomínky na léto ve Francii a zvuky živé hudby přenesou návštěvníky do světa, kde se čas měří rytmem šansonu, nikoli hodinami.
Festival bude otevřen denně od 10 hodin a letos se ještě více zaměří na gastronomické zážitky. Na návštěvníky čeká devatenáct stánků s francouzskými delikatesami – od čerstvých ústřic, burgundských šneků a foie gras až po voňavé sýry, paštiky, tapenády, šunky a tradiční pečivo. A i když vína bude tentokrát o něco méně, milovníci bílých, růžových i šumivých odrůd rozhodně nepřijdou zkrátka.
Letošní ročník pak přináší do nabídky francouzskou klasiku s dlouhou tradicí – hořčici Moutarde de Meaux Pommery z Burgundska. Podávaná s hovězím masem bude k mání hned v několika vytříbených variantách: hrubozrnné, s černým lanýžem a s fíky. Chuťovou nostalgii doplní i legendární Crêpes Suzette, palačinky flambované pomerančovým likérem. Z oblíbených vystavovatelů se vracejí The Winery, Fransyr, Nostress a Moje levandule a další.