V Praze se chystá kulinářský zážitek roku, degustační menu sestavené těmi nejlepšími kuchaři z Česka a Slovenska. Unikátní fine diningový event nazvaný Dinner of the Year uspořádá poprvé v Česku mezinárodní gastronomický průvodce Gault & Millau. Hostit ho v neděli 19. října 2025 bude ikonické místo československé gastronomie – střešní restaurace Zlatá Praha, klenot letos znovuotevřeného pětihvězdičkového luxusního hotelu Fairmont Golden Prague.
Několikachodové degustační menu obstará trojlístek špičkových šéfkuchařů. Dva z nich jsou držiteli nejvyšší trofeje Chef of the Year Gault & Millau 2025 (Šéfkuchař roku), a to Jan Knedla v Česku (Restaurant Papilio, Vysoký Újezd) a Daniel Tilinger na Slovensku (ECK Restaurant, Devín). Dvojici doplní šéfkuchař Maroš Jambor z hostitelské Zlaté Prahy. A ačkoliv konkrétní podobou samotného menu se mají hosté nechat překvapit, Maroš Jambor za trio šéfkuchařů prozrazuje, že všichni tři budou vycházet z gastronomie svých rodných zemí. Pustí se přitom do precizních, na chuť a detail orientovaných zpracování poskytujících hostům krásný zážitek. Jednotlivé pokrmy doprovodí spárovaná vína i champagne na uvítanou v Golden Eye Baru.
Dinner of the Year je jedinečnou akcí, která završí první rok působení Gault & Millau v Česku. Kromě lednového galavečera s uvedením letošního průvodce a vyhlášením oceněných osobností přinesl Gault & Millau v květnu a červnu také POP Battles neboli kuchařské souboje lokálních populárních podniků v rámci Elimon FRESH Festivalů v Plzni, Brně a Pardubicích. V každém městě se utkaly dva podniky, které musely ve svých receptech použít regionální surovinu nebo přijít s vlastním fine diningovým menu. Gault & Millau taktéž zprostředkoval účast italského šéfkuchaře a vítěze italského národního kola prestižní soutěže Bocuse d’Or Martina Ruggieriho na cooking show dubnovém MAKRO Czech Gastro Festu v Praze. Plánem českého Gault & Millau pro příští rok je kromě vydání průvodce mimo jiné také uspořádání gastronomického eventu pro širší veřejnost, místem jeho konání by mělo být Brno.

Gurmáni, kterým nevyhovuje pražský říjnový termín Dinner of the Year, budou moci navštívit jeho bratislavskou verzi v neděli 9. listopadu 2025. V prostorách hotelu Radisson Blu Carlton připraví degustační menu vedle Jana Knedly a Daniela Tilingera jeden z nejlepších maďarských šéfkuchařů oceněných Gault & Millau.
Vstupenku na Dinner of the Year je možné zakoupit on-line, její cena činí 360 euro. Na výběr je ze dvou časových slotů, a to buď ve 12, nebo v 19 hodin. Celková kapacita eventu je 120 hostů.


