fbpx

Mana v oblacích

  • Tereza Blažková

Mana nebeská bývá většinou seslána shůry na zem, aby pozemšťanům polaskala jejich chuťové pohárky. Teď se ale za kulinářským zážitkem mohou vydat rovnou do oblak a vedle samotných smyslů povznést do výšky 50 metrů i sebe, a to hned několikrát v obědovém, odpoledním či večerním čase!

Gastronomická atrakce Dinner in the Sky si získala již desítky tisíc nadšených hostů ve více než 70 metropolích světa, mezi něž se od roku 2017 řadí i Praha. Letošní ročník se koná ve dvou blocích v prvních prodloužených zářijových víkendech, a to 5.–8. září a 12.–15. září. Kdo nestihl termíny hned zkraje měsíce, může využít last minute pro nadcházející turnus. S kódem 30DITS je dokonce možnost uplatnit 30% slevu. Cena jednoho palubního menu se přitom běžně pohybuje od 2690 do 5850 korun.

V tomto roce se plošina, čítající 22 míst, vznáší do nebes z adresy U železničního mostu, odkud se lze pokochat výhledem především na Vyšehrad a Vltavu. Díky pozvolnému otáčení je pak možné na obzoru spatřit také Pražský hrad či Národní divadlo. Milovníci výšek a adrenalinu si navíc mohou napolohovat své sedadlo tak, aby si v krátkých pauzách mezi chody nejen odpočinuli, ale rovněž i více viděli. Méně odvážní pasažéři se zatím mohou uklidňovat faktem, že je zkušený pilot v případně nesnází snese zpět na zem za pouhou minutu.

Stejně jako místo konání se letos proměnilo i menu a jeho tvůrce. Tím je šéfkuchař Patrik Bečvář, kterého mohou nejen Pražané znát z Francouzské restaurace v Obecním domě či z restaurace Zlatá Praha v dnes již bývalém hotelu InterContinental. V současné době se za jeho kulinářským uměním lze vydat do Královské restaurace, jež je součástí hotelu Královka v Jizerských horách.

Patrik si pro účastníky výpravy do oblak připravil menu inspirované podzimem a také českou kuchyní. Předkrm proto sestává buď z máslové paštiky z kachních jater, kmínového chipsu a kadeřávku, nebo v případě vegetariánského menu z pěny z kozího sýra, relishe z červené řepy a jablek, lehkého salátu, gelu z vyzrálého aceta balsamica a řeřichy. Hlavní chod tvoří hovězí Diamond steak z Jižní Ameriky, karamelizovaná mrkev s divokou brokolicí, bramborové rösti, holandská omáčka a telecí demi-glace s hořčičným semínkem a uzeným špekem. Vegetariáni si pochutnají na bramborové galettě, holandské omáčce, vejci 63 °C, lehkém salátku a pyré z pečeného lilku a sezamu. Coby sladká tečka pak uzavírá celé menu jablečná žemlovka s flambovaným sněhem a rebarborovou zmrzlinou ze zakysané smetany.

Ve variatně čtyřchodového menu je navíc teplý předkrm v podobě pohankového košíčku s hovězím konfitem, marinovaným celerem a bramborovo-lanýžovou espumou. Ve vegetariánské verzi je tento košíček plněný hříbkovým ragú. Ke každému chodu je zároveň přichystán také nápoj. Vedle nealka, piva a rumu Zacapa jsou podávána i prémiová vína. Ta someliéři vybrali tak, aby tvořila kontrast k menu, které tím ve finále získává o něco zajímavější chuťový rozměr.

Patrik Bečvář není v oblacích na přípravu celého menu sám. Pravou rukou mu je na dvou metrech čtverečních kamarád a kolega z Národního týmu kuchařů a cukrářů AKC ČR a šéfkuchař Grandhotelu Pupp Ondřej Koráb, který si svou premiéru v oblacích odbyl již loni. Zvědavci mohou nahlédnout přímo pod jejich ruce nebo sledovat toto gastro umění na obrazovkách. Oba jsou skvělými hostiteli a je radost poslouchat, s jakou láskou a vášní vypráví o svém povolání.

A tak po hodině strávené v oblacích v takto příjemné společnosti, s jedinečným výhledem a maximálně uspokojenými chuťovými pohárky nejeden labužník zjistí, že se mu, i přes mírné rozechvění před začátkem vzletu, zpátky na zem nakonec vlastně ani nechce.