fbpx

Největší bludiště na světě

  • Monika Maršálková

Bloudění. Ve městě či horských průsmycích noční můra, zato v bludišti zábava. Přírodní nebo uměle vytvořené labyrinty představují stále populárnější atrakci. Vybrali jsme proto největší a nejzajímavější světová bludiště, která stojí za to se za nimi vypravit. A pokud se za hranice zrovna nechystáte, nezoufejte. Máme pro vás pár tipů i z tuzemska.

Ztratit (a zase najít) se dá v podstatě kdekoli a v případě uměle vystavěných labyrintů i v čemkoli. Na Havaji budete hledat správnou cestu mezi ananasovými palmami, v Itálii pro změnu zvolili rychle rostoucí bambus. Jinde využijí toho, co už vytvořila příroda. Důležitější je však rozsah labyrintu, který předurčí, na jak dlouho vám zábava vydrží. Vydejte se s námi na cestu kolem světa, za těmi největšími labyrinty. A na závěr dejte šanci i těm našim – budete překvapení, kolik možností bloudění máte takřka za humny.

Samsø Labyrint / Dánsko

V Dánsku mají největší přírodní bludiště na světě. Je otevřeno od roku 2000 a chvíli poté bylo zaneseno do Guinnessovy knihy rekordů. Labyrint z kavkazských jedlí se rozkládá na ploše 60 000 metrů čtverčních a jeho celková délka je 5,4 kilometru. Uvnitř se nachází osm cílů, mezi něž patří třeba Vikingský chrám, Srdcové náměstí či Kamenný kruh. K jejichž dosažení vám pomůže Pathfinder, což je kvíz se sérií otázek. Bludiště také obsahuje několik dřevěných plastik Henryho Wessela Fyhna s motivy odkazujícími na Hanse Christiana Andersena nebo skandinávskou mytologii.

Yancheng Dafeng Dream Maze / Čína

Dalším rekordmanem je čínské Bludiště snů. Pyšní se titulem největší bludiště ze živého plotu s rozlohou přes 35 000 metrů čtverečních a s více než devět kilometrů dlouhou sítí stezek. Kromě hlavního labyrintu, v jehož středu můžete z výšky vidět losa prodírajícího se zelenými poli, můžete vyzkoušet i několik dalších, menších bludišť. Například kruhové, srdcové či skleněné. Vzhledem k velikosti „losího“ labyrintu jsou uvnitř umístěna zahradní odpočívadla a po cestě jsou rovněž vyhlídkové věže nebo mosty.

Labirinto Della Masone / Itálie

Největším bambusovým labyrintem se můžou pochlubit v Itálii. Ten se nachází v městě Fontanella blízko Parmy. Zakladatelem je Franco Maria Ricci, jehož labyrinty vždy fascinovaly.  V průběhu života zasadil na své zahradě kolem 200 000 rostlin bambusu, z nichž některé dosahují až patnáct metrů. Bludiště se tři kilometry cestiček bylo pro veřejnost otevřeno v roce 2015. Labyrint je součástí kulturního parku, kde najdete také knihovnu nebo muzeum se sbírkou uměleckých děl Franca Maria Ricci.

Richardsonovo kukuřičné bludiště / USA, Illinois

V Americe jsou kukuřičná bludiště velmi oblíbená a najdete jich tam spoustu. Žádné ale není tak velké jako to na Richardsonově farmě. Je složené ze čtyř menších bludišť, z nichž má každé svou vlastní vyhrazenou cestu. Pokud si tedy netroufáte na celých jedenáct hektarů pole, můžete projít jen některou z jeho částí. Pro lepší orientaci je uvnitř umístěno několik kontrolních bodů a tři mosty. V bludišti si lze také zahrát pět různých her, které jsou vhodné pro všechny věkové kategorie.

Pineapple Garden Maze / USA, Havaj

Ani bambus, ani kukuřice, ale ananas! Tyto palmy společně s ibiškem a dalšími rostlinami tvoří stěny velkého ananasového bludiště na havajském ostrově Oahu. Uvnitř najdete osm tajných stanovišť, která vás zavedou blíže k záhadě v srdci labyrintu. Atrakce, v jejímž středu se tyčí ananas, vznikla již v roce 1997 a o jedenáct let později se dočkala rozšíření. Nyní se můžete procházet čtyřmi kilometry chodeb na ploše o rozloze 12 000 metrů čtverečních.

Bludiště v Česku

Od června do září jsou po celém Česku v provozu kukuřičná bludiště, letos dokonce ve tvaru evropských států. Bloudění s návštěvou zámku můžete zažít v Loučni, kde se nachází jediné labyrintárium v Evropě. Nabízí hned dvanáct zahradních labyrintů a bludišť na jednom místě, takže o zábavu máte postaráno. Posledním tipem je zrcadlové bludiště v Liberci, které je vybaveno více než 120 zrcadly.