fbpx

Utečte před zimou do Yucatánu

  • Kateřina Chalupová

Pokud nepatříte k milovníkům nekonečné zimy, nejspíš už od konce října scrollujete letenky a hledáte, kam během chladných měsíců zmizet. Co si dopřát jednu z nejvyhlášenějších kuchyní na světě, navštívit tajuplná mayská města, vyvalit se na karibském pobřeží a v neposlední řadě si odškrtnout jeden ze sedmi divů světa? Přinášíme tipy, jak si užít měsíc na Yucatánu mimo přeceňované turistické destinace a bez vichru v peněžence.

Kdy je ideální vyrazit na cestu? Při rozhodování mějte na paměti, že od dubna do května připlouvají na jinak překrásné bílé pláže řasy, které vám tento pohádkový zážitek mohou pěkně zkazit. Letos dokonce dorazily o dva měsíce dřív, a proto z vlastní zkušenosti doporučujeme spíše období ke konci nebo začátkem roku, tedy od prosince zhruba do března. My se do Yucatánu vypravili v únoru, kdy zde navíc probíhají bujaré karnevalové slavnosti.

Acheologické naleziště Kohunlich u Bacalaru, foto: Kateřina Chalupová

Pár rad před cestou

Jakmile si potvrdíte termín odletu, s nákupem letenek neváhejte. Obecně platí, že čím budete časově flexibilnější, tím lépe. Dejte si pozor, pokud poletíte přes Ameriku. I když budete jen přestupovat, ESTU si udělat musíte. Do Mexika vízum nepotřebujete, postačí vám turistické, které obdržíte na letišti. Cesta z Frankfurtu vás v akci bude stát asi 12 tisíc korun za zpáteční letenku s velkým zavazadlem. Pokud by vás cesta z Prahy stála do 15 tisíc korun, neotálejte a bookujte.

Do Mexika nepotřebujete žádné očkování. Doporučuje se pouze vakcína proti břišnímu tyfu a žloutenkám typu A i B. Přestože je v některých oblastech vysoký výskyt horečky Dengue, při cestě na Yucatán se očkování vzhledem k malému výskytu nevyžaduje. Pokud se rozhodnete navštívit jiná místa, obraťte se na oddělení tropické medicíny v kterékoliv nemocnici, kde vám rádi poradí.

San Francisco de Campeche, foto: Kateřina Chalupová

Ačkoliv Cancún i Tulum patří k turistickým destinacím, kde ročně vítají tisíce Američanů, s angličtinou se setkáte jen zřídka. Proto si stáhněte Duolingo a po večerech trénujte alespoň základy španělštiny. Místní ocení vaši snahu, pomohou a nebudou vás považovat za „hloupou americkou peněženku“.

Vlastníte-li řidičák, půjčte si auto. Budete flexibilnější a dostanete se do neturistických míst poblíž mexicko-guatemalské džungle i oblastí na západě Yucatánu, které vás uchvátí svými barevnými uličkami a autentickou mexickou kulturou. Autopůjčovny najdete přes rentalcars.com. Ze zkušenosti doporučujeme Alamo Rent A Car. Pojištění neplaťte přes zprostředkovatele, ale až na místě. Vyhnete se zbytečným poplatkům navíc. Autobusové spojení využijte v případě, budete-li chtít navštívit jen hlavní turistické oblasti.

Tulum, foto: Kateřina Chalupová

Hurá na roadtrip!

Doporučujeme začít ve státě Quintana Roo. Jeho hlavním městem je Cancún, kde se ale nemusíte příliš zdržovat. V pohodě vám bude stačit jeden den před odletem zpět. Takže rovnou vyzvedněte auto a vydejte se do Tulumu. Po cestě nevynechejte pláž u města Akumal, která je vyhlášena především potápěním spolu se želvami.

Načančané backpackerské město Tulum je takové Bali západu. Hipsterské kavárny, pohlední surfaři, beach cluby a místní, kteří se snaží vyždímat vaši peněženku. Najdete zde pětihvězdičkové hotely, ale i útulné designové hostely. Nutno dodat, že jim chybí autentičnost a přátelská atmosféra. Nebojte se proto od hlavní turistické oblasti odbočit kousek dál a dopřejte si snídani nebo oběd s místními. Hlavně se ptejte na doporučení, a to nejlépe prodavaček nebo uklízeček v hostelu; recepční jsou často napojení na turistická místa a mají z doporučení profit.

Tulum, foto: Kateřina Chalupová

To, čím vás Tulum ale opravdu dostane, jsou jeho nádherné pláže jako vystřižené z letáku cestovní kanceláře. Nacházejí se za turistickými beach cluby a snadno sem dojedete na kole, což také doporučujeme. Naší oblíbenou pláží byla Playa Paraíso, kam můžete vyrazit na piknik nebo pozorovat západ slunce. Skvělou volbou bude i klidná pláž Santa Fe s korálovými útesy. Nad instagramovými plážemi se na skále tyčí ruiny El Castillo, na kterých se vyhřívají leguáni. Návštěvu ale nechte na pozdější odpoledne – vedro by vám zážitek z návštěvy i nádherné výhledy zbytečně zkazilo. Ať už jste milovníky potápění, nebo ne, nezapomeňte navštívit zatopené krasové jeskyně s tyrkysovou vodou.

Obětiště bohů

Cenotes jsou vstupem do mayského podsvětí. Jedná se o zatopené krasové jeskyně nebo propadliny naplněné sladkou podzemní vodou spojené s podzemními řekami a vodními systémy. Prim hraje úchvatná tyrkysová voda, od které neodtrhnete zrak. Stropy těchto jeskyní jsou buď úplně propadlé, částečně, nebo se do nich světlo dostává jen opravdu malými otvůrky v zemi. Mayové věřili, že bohové podsvětí žijí právě v těchto zatopených jeskyních, jejichž labyrinty chodeb lákají profesionální potápěče z celého světa.

Díky své pověsti budí cenotes pocit nejistoty, proto někteří raději zůstávají nohama na zemi. Větším dobrodruhům (i těm menším) koupání v těchto úžasných jeskyních ale rozhodně stojí za to. Navíc se opravdu není čeho bát, dostanete vestu i veškerou potápěčskou výbavu. Lze se potopit až na dno jeskyní, kde se jako sochy vyjímají stalagmity a stalaktity. Nad hlavami je pak slyšet netopýry. Vedle Tulumu můžete navštívit hned několik těchto úžasných míst, a to Cenote Dos Ojos, Gran Cenote nebo Casa Cenote, kde mají dokonce „spřáteleného“ krokodýla. Mnohem více nás ale okouzlily cenotes nedaleko Valladolidu, a to Xcance a Xkeken. Instagramovou krásku Suytún naopak nedoporučujeme.

Zhruba po dvou a půl hodinách směrem na jih od Tulumu dorazíte do místa přezdívaného „mexické Maledivy“. Průzračná sladká voda v kombinaci s bílým vápencovým dnem je opravdovou slastí pro oko. Můžete si půjčit kajak, paddle board, vypravit se s kamarády na jachtu nebo si v průzračné vodě jen tak zaplavat. Doporučujeme zde zůstat alespoň dva dny, abyste si tyto Maledivy západu dokonale vychutnali. Věřte, že se vám odtud nebude chtít odjíždět.

Pyramidy v pralese

Bez turistů, uprostřed džungle a s ohromující architekturou, na kterou budete jen zírat. Calakmul, starobylé mayské město, se nachází jižněji od Bacalaru směrem ke guatemalským hranicím. Cesta k němu zabere (od Bacalaru) asi čtyři hodiny a byla jednou z nejnáročnějších, kterou jsme absolvovali. Vyplatí se ale zatnout zuby a vydržet. Vysoko v korunách džungle, na úplném úpatí hranic, budete mít staré mayské město s bohatou historií plnou legend takřka na dlani. Přilehlý tropický les se navíc společně s tímto úchvatným místem pyšní zápisem na seznamu UNESCO. Skvělým bonusem je, že na pyramidy můžete vylézt. Před tím, než se sem vydáte, si obstarejte dostatek hotovosti, vodu a menší svačinu. V okruhu sta kilometrů žádný obchod ani banku nenajdete, to jsme vyzkoušeli za vás.

Uxmal, foto: Kateřina Chalupová

Po dlouhé cestě z džungle doporučujeme přespat poblíž městečka Escárcega a odpočinout si. My zvolili ranč jako z Esmeraldy – Real Primaveras Campestre vzdálený asi čtyři kilometry od města. Odtud se můžete hned další den vydat do San Francisca de Campeche, kde najdete zřejmě nejfotogeničtější místo na celém Yucatánu. Tomuto útulnému městečku vévodí pitoreskní uličky, hradby, které odolaly pirátům i okupantům, a náměstí jako vystřižené z mexické telenovely. Věřte, že nebudete vědět, co fotit dřív. Onou vyhlášenou ulicí je Calle 59, za zmínku stojí i náměstí Plaza de la Independencia s barokní katedrálou nebo pevnost Fuerte de San Miguel oděná do žlutých barev.

San Francisco de Campeche, foto: Kateřina Chalupová

Mekka gurmánů

Mérida je krásné, ale divoké město, ve kterém se mísí radost i nenávist z turistů. A proto nebylo překvapením, když nám na parkovišti někdo propíchnul pneumatiku. Prohlídku začněte na náměstí Plaza Grande, které nikdy neusíná a každý večer zde hraje živá hudba nebo se konají různé festivaly. Najdete zde jednu z nejstarších amerických katedrál – Catedral de San Ildefonso. Nedaleko stojí Palacio de Gobierno, jehož fresky vypráví příběh o dobytí Yucatánu Španěly. Nedaleko narazíte na Parque de Santa Lucia, který v noci ožívá záplavou stolů a židlí z okolních restaurací. Haciendy jako z telenovely najdete na promenádě Paseo de Montejo. A protože se jedná o vyhlášenou gurmánskou destinaci, nezapomeňte navštívit tržnici Lucas de Gálvez. Na večeři si zajděte do restaurace La Chaya Maya, kde ochutnejte cochinita pibil, sopa de lima a panuchos. Nejlepší tacos najdete v lokální hospůdce Wayane. Skvělou volbou bude i hipsterská kráska La Negrita Cantina, a to na oběd i večeři.

Dostatek času si nechte také na prozkoumání mayské historie a kultury. Historická cesta Ruuta Puc, na kterou budete potřebovat maximálně jeden den, vás provede kolem nejlepších příkladů mayské architektury a skvěle ji zakončíte u toho nejdůležitějšího bodu – Chichen Itzá. Na své cestě nezapomeňte vynechat Uxmal s dokonale zachovanou mayskou architekturou, Kabáh nebo Sayil.

Malebný Valladolid

Pokud hledáte okouzlující město s malebnou architekturou, pravděpodobně ho najdete tady. Díky tamní architektuře a kulturnímu bohatství je Valladolid zapsaný na seznamu UNESCO. Vystihují ho barvy, hudba a tanec. Je skvělým výchozím bodem pro návštěvu dalších míst, jako je žluté instagramové město Izamal, Chichen Itzá a velké archeologické naleziště Coba, kde si opět klidně půjčte kola.

Valladolid, foto: Kateřina Chalupová

Chichén Itzá je jedním z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na světě a rozhodně stojí za návštěvu. Přestože se jedná o masovku, neměli byste ho vynechat. Kromě slavné Kukulcánovy pyramidy a astronomického mayského kalendáře zde najdete chrám válečníků s tisíci sloupy, observatoř nebo posvátnou Cenote Sagrado. Vyrazte na večer, přibližně dvě hodiny před zavírací dobou, a mějte na paměti, že při cestě z Méridy dochází k posunu času a bude zde o hodinu méně. Paradoxem je, že zde nakoupíte nejlevnější suvenýry, například dřevěný mayský kalendář po usilovném vyjednávání vyšel asi na čtyři stovky (počáteční cena 2 000 Kč).

Závěr roadtripu (alespoň tři dny) věnujte nejkrásnějším plážím v Mexiku na ostrově Holbox, který nabízí pětihvězdičkové hotely ale i eco kempy. Pokud bychom měli doporučit pouze jednu, pak Playa Mosquito. Tato velká panenská pláž nabídne dokonale průzračnou vodu, bílý jemný písek, panoramatický výhled, a když budete mít štěstí, tak i hejna plameňáků. Věřte, nebo ne, bude to rozhodně jedna z nejkrásnějších pláží, které kdy v životě uvidíte.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.