fbpx

San Marino: malý stát s dlouhou historií

  • Monika Maršálková

Parné léto je téměř u konce, nyní tak přichází ideální počasí na poznávací výlety. Co se vydat třeba do San Marina? Tato malá země ležící v srdci Itálie vám učaruje bohatou historií, lahodným jídlem a dechberoucími výhledy. Její rozloha je srovnatelná s českými městy jako Karlovy Vary či Tábor, takže prohlídku jejích největších dominant zvládnete za pár hodin. Ovšem abyste nasáli tu pravou atmosféru výjimečného místa, doporučujeme zdržet se i přes noc.

Dějiny San Marina sahají až do roku 301. Tehdy se zde schovával svatý Marino, zakladatel nejstarší republiky, před náboženským pronásledováním. Pátý nejmenší stát na světě čítá devět obcí rozpínajících se kolem hory Monte Titano. Na samotné hoře stojí stejnojmenné hlavní město San Marino, které je pro turisty největším lákadlem. V zemi se nenachází žádná letiště ani železnice, takže nejlepší je přiletět či přijet do italského města Rimini, odkud se do San Marina dostanete za necelou hodinu autobusem. Zároveň můžete spojit příjemné s užitečným, protože přímořské letovisko Rimini rovněž stojí za návštěvu.

San Marino, foto: Monika Maršálková

Autobus vás vyveze až do hlavního města, díky čemuž ušetříte síly na zbytek kopce, který se před vámi tyčí. Alternativou je lanovka, která jezdí z města Borgo Maggiore přímo do centra.  Všudypřítomné modrobílé vlajky vyobrazující tři věže a nápis Libertas vám prozradí, co je pro místní zásadní. Právě tyto tři pověstné pevnosti postavené na vrcholcích Monte Titano chránily svobodu San Marina. O nich ale až později. Nejprve se musíte proplést úzkými kamenitými uličkami, okouknout výlohy krámků nabízejících parfémy, kabelky a jiné zboží, které je zde z důvodu nižších daní za relativně příjemné ceny, a také si prohlédnout další památky.

San Marino, foto: Jan Žemlička

Začneme v oblasti nazvané Il Cantone, kam lze dojet již zmíněnou lanovkou. Zde najdete jeden z nejlepších výhledů. Uprostřed stojí socha Bartolomea Borghesiho a o kousek dál je zajímavé sousoší tří bojujících vos. Na tomto místě se nachází také lom Cava dei Balestrieri, kde se v minulosti těžil kámen na obnovu vládního paláce Palazzo Pubblico. Nyní se zde pořádají závody ve střelbě z kuše. Dalším atraktivním místem je náměstí Piazza della Libertà se Statua della Libertà, tedy sanmarinskou sochou Svobody.

San Marino, foto: Jan Žemlička

Hned naproti je krásná budova Palazzo Pubblico, kde můžete v letních měsících každou půlhodinou sledovat střídání stráží. Půjdete-li o několik metrů dále do kopce, narazíte na Basilicu di San Marino, kam se dostanete zdarma, avšak musíte mít zakrytá ramena.  Poslední zastávkou je největší a nejstarší z pevností nazvaná Guaita, která je v současnosti jediná otevřená pro veřejnost. Odsud je krásný výhled na zbylé dvě věže. Druhá pevnost, Cesta, je v současné době v rekonstrukci a nejmenší Montale není přístupná.

San Marino, foto: Jan Žemlička

Ačkoliv je hlavní město na kopci, stoupání je pozvolné a snesitelné i v horkém počasí. Navíc si lze na každém rohu dobít baterky v některé z restaurací a kaváren. San Marinu vládne italská kuchyně, a tak se můžete těšit na skvělou pizzu, těstoviny, zmrzlinu a další dobroty. S Itálií má tento mikrostát kromě jídla společnou také měnu, takže i když San Marino není v Evropské unii, platí se zde eury.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.