fbpx

Novinky z gastronomie – červen 2023

  • Soňa R. Hanušová

Rostoucí teploty svádí zalézt do příjemného chládku kaváren, barů a restaurací. Proto v aktuální edici prozradíme, kam vyrazit za gastronomickými novinkami, kde se osvěžit a kde se zrelaxovat. Jelikož léto patří v Česku grilování a zahradním party, přinášíme také několik tipů na nápoje nedávno uvedené na trh. Pohodlně se usaďte a začtěte se do výběru toho nejlahodnějšího za uplynulý měsíc.

K létu patří jahody

Cukrářský boutique Věnečky Janeček v pražské Pštrossově ulici nabízí oblíbený dezert v mini verzi a několika příchutích. Stálou nabídku, tvořenou máslovým, čokoládovým, pistáciovým a citronovým věnečkem, v průběhu roku doplňují limitované edice. Letošní jarně-letní příchutí je jahoda. Krém, ukrytý v sytě červeném korpusu, v sobě koncentruje plnou chuť zralých jahod připomínající slunné letní dny. Netvoří jej přitom nic jiného než máslo, rozvar z jahod a trocha cukru. Výsledkem je svěží, jemně nakyslá chuť připomínající oblíbenou jahodovou zmrzlinu.

Český les vítá první hosty

V Železné u Smolova, co by kamenem k německým hranicím dohodil, vznikl Resort Český les. Do výjimečné přírody stále turisticky neobjeveného chodského pohraničí přináší moderně pojatou lokální gastronomii, champagne bar zaštítěný maison de Venoge, wellness a samozřejmě komfortní hotelové zázemí. Gastronomickým srdcem resortu je stylová restaurace Hvozd v čele s šéfkuchařem Martinem Šilingem. Jeho menu čerpá z darů chodských lesů, vlastní bylinkové zahrádky a rybníka Železný i z produkce regionálních farmářů. Kulinářské portfolio Hvozdu doplňuje bar Kotelna se zaměřením na whisky a šampaňské.

Medialuna, alfajores a další dobroty

Na Letné otevřelo nové argentinské pekařství Cruz Panadería. Hlavním produktem je medialuna, argentinská obdoba croissantu. Oproti tomu klasickému je více nadýchaný a konzistencí připomíná spíše kombinaci croissantu a briošky. Nabídku sladkého pečiva doplňují čokoládové cookies nebo vláčné ovesné sušenky s brusinkami. Ze slaného pečiva za zmínku stojí sandwich de miga, plněný zapečený toast bez kůrky, nebo pintxos, argentinská obdoba českých chlebíčků. Nechybí ani slaný koláč s houbovou náplní, focaccia nebo chléb. Veškeré pečivo se peče přímo na místě, v otevřené kuchyni. Hosté tak mohou doslova nahlédnout pekařům pod ruce. Nemluvě o vůni, která se celým prostorem line a prozrazuje, že zde je pečivo vždy čerstvé. Jako jedno z mála pekařství má Cruz Panadería otevřeno i o víkendu.

Dotek šťavnatého ovoce

Francouzský gin Citadelle vzniká na zámku Château de Bonbonnet, v jehož okolí divoce roste jalovec. Kromě klasického ginu uvedla značka i několik ochucených variant, například Citadelle Jardin d’été plný květinových a ovocných vůní, nebo Citadelle Vive Le Cornichon!, netradiční spojení ginu a malých nakládaných okurek. Zatím poslední novinkou je Citadelle Rouge, který k původním botanicals přidává čerstvé červené ovoce – maliny, brusinky, ostružiny, černý rybíz a rebarboru. V aroma je cítit vůně lesního ovoce a charakteristické tóny ginu Citadelle. Chuť je komplexní, svěží a dokonale vyvažuje sladkost a kyselost. Maliny a brusinky se snoubí s jemností rebarbory v harmonickém spojení ovocných chutí.

Menu plné chutí

The Artisan, restaurace pražského hotelu Marriott, si pro své hosty připravila na léto řadu sezónních specialit. Nové menu je ideální pro horké dny i příjemné večery, v nabídce se objeví čerstvá zelenina, maso i bylinky a jedlé květy, které si zde sami pěstují. Milovníci zeleniny si pochutnají například na čerstvém chřestu s kozím sýrem a pohankou, cuketovém květu s ochuceným tvarohem doplněným o vlašské ořechy nebo si mohou dopřát lilek z farmy Vykáň s domácí rajčeládou, kozím tvarohem a bylinkami. Nechybí ani české ryby jako pstruh potoční ve svěží kombinaci se salátem pak choi a jablečným cidrem. Specialitou šéfkuchaře je pak holub z české farmy Mnetěš podávaný s třešněmi a bílým mákem. Při volbě dezertu neuděláte chybu výběrem chlebové zmrzliny, která v sobě snoubí med vlastních artisanských včel, domácí medovinu, kterou si v restauraci také sami vyrábějí, stejně jako propolisovou tinkturu, a to vše doplněné lahodnými meruňkami z moravských farem.

Etiketa navržená AI

Umělá inteligence (Artificial Intelligence, AI) se neustále posouvá kupředu. Nyní dokonce navrhla etiketu pro limitovanou letní edici vodky Amundsen. Společnost STOCK Plzeň-Božkov zadala pokyn, aby AI navrhla etiketu s následujícími motivy: jak Amundsen vodka tráví léto, jak vypadá skandinávské léto a jak by mohlo vypadat, kdyby i amundsenští husky naslouchali svému šestému smyslu. Výsledkem je, že amundsenští husky vyměnili zápřah za pohodu a užívají si zaslouženého letního odpočinku. A to v plné parádě – na pláži, se slunečními brýlemi a drinkem s vodkou Amundsen.

Barmanská šampionka

V minulých novinkách jsme vás informovali, že Česko našlo svého nejlepšího barmana. A nyní má hned dva! Finále Czech Bartenders League, které pořádá Česká barmanská asociace, se zúčastnilo čtrnáct barmanů a barmanek. Vítězně z tohoto klání vyšla Carola Urru z pražského koktejlového baru AnonymouS. Zvítězila s koktejlem Blazovice, který obsahuje zlatou Vizovickou slivovici 2020, likér Monin Amaretto, sirup Monin Mirabelle Cherry Plum, citronovou šťávu, medový punč a kvetoucí čaj s měsíčkem. Autorka jej namíchala málo vídanou metodou blazer, při níž se zapálená tekutina přelévá z nádoby do nádoby, a ozdobila ho jedlou květinou. Carolu nyní čeká světové finále v její rodné Itálii, kde však bude reprezentovat Českou republiku.

Francouzský trh, ale ne na Kampě

Tradiční Francouzský trh se bude konat od čtvrtka 13. července do neděle 16. července 2023, letos již po šestnácté. Stejně jako každý rok budou mít návštěvníci možnost ochutnat vybrané francouzské speciality a užít si nezapomenutelnou atmosféru trhů, letos ovšem ve zcela nové atraktivní lokalitě Trojského zámku. Podle organizátorů nebyla změna lokace snadným rozhodnutí, ovšem stávající Kampa již kapacitně nedostačovala stále oblíbenějšímu festivalu, který loni navštívilo 60 tisíc osob. Proto se letos poprvé Francouzský trh uskuteční v prostorných zahradách Trojského zámku.

Návštěvníci se mohou těšit na tradiční lahůdky jakou jsou ústřice, šneci z Bourgogne, žabí stehýnka, výběr regionálních sýrů, šunek a sušených klobás, kachních delikates, jako je foie gras, nebudou však chybět ani oblíbené francouzské slané koláče a jemné pečivo. Širokou nabídku bílých, růžových, červených a šumivých vín z tradičních odrůd pěstovaných v nejznámějších vinařských oblastech jako je Alsasko, Burgundsko, Bordeaux či Champagne a Loira, doplní i vína z méně známých autochtonních odrůd a nově také francouzská piva z minipivovarů.

Maracuja is the new black

Že se z maracuji stala příchuť číslo jedna, nelze přehlížet. Najdete ji v marmeládách, zmrzlině, limonádách i ochucených variantách destilátů a nyní i v pivě. Plzeňský pivovar Proud představuje svou novinku, Maracuja Ale. Nefiltrované pivo žluté barvy, s lehce exotickou vůní maracuji připomínající meruňky či mango. V chuti je pivo lehké a mírně nakyslé, což podporuje jeho dobrou pitelnost.

Osvěžení u Skály

V horkých dnech není jiná možnost, než sáhnout po ledovém osvěžení. Cukrář Skála tak od června nabízí ledovou tříšť, a to v obou svých pražských pobočkách. Obsahuje pouze vodu, cukr, ovocné pyré a citrusovou šťávu, barva je tedy vždy daná použitým ovocem. Cukrářství pak láká na neotřelé kombinace jako malina s limetkou, acai s banánem, meruňka s citronem, ananas s badyánem, jahoda s rebarborou a skořicí, broskev s liči, černý rybíz s kokosem, jablko s bazalkou či mandarinka s kalamansi.

Vždy po ruce

Společnost Stock Plzeň-Božkov loni představila RTD (ready-to-drink) koktejly v plechovce. Letos řadu rozšiřuje o další tři. Dvě na bázi Božkov Republica Exclusive White a jednu z klasického jalovcového ginu Dynybyl Gin Original. Mezi nejoblíbenější koktejly v Česku patří Mojito, Cuba Libre a klasický Gin & Tonic. Novinky jsou tak ušité na míru přímo spotřebitelům. Kromě těchto tří novinek si mohou vychutnat také Fernet Stock Bavorák Citrus, tuzemák Božkov Originál & Cola s limetkou, vodku Amundsen v kombinaci se sodou a bezinkovo-mátovou příchutí nebo gin s borůvkovým nádechem Dynybyl Gin Violet s tonikem.

Pivo? Víno? Cider!

Český výrobce ciderů F. H. Prager má ve svém portfoliu šest různých druhů, kterými si lze zpříjemnit letošní léto. Alkoholickou řadu tvoří suchá F. H. Prager 13, polosladká 11 a Višeň, což je F. H. Prager 11 dochucený šťávou z višní. Mezi nealkoholické varianty patří F. H. Prager Originál se sladší chutí a příchutě Černý bez a zázvor.

S vůní jablek

Řada pálenek Baron Hildprandt se rozrostla o novinku Ze zralých jablek. Jak název napovídá, jedná se o destilát z jablek pocházejících z jižních Čech. Nezbytnou součástí výrobního procesu je sušené macerované ovoce, které se naloží do 62% ovocného destilátu. Následnou kombinací takto vzniklého extraktu, 1 rok stařeného destilátu a vody je dosaženo finálního blendu, který se ještě dostařuje v sudech z českého dubu. Výsledkem je lehce nasládlá jablečná pálenka s bohatým aroma i chutí ovoce.

Francouzský gin se španělským temperamentem

Francouzská značka ginu G’Vine uvedla na trh limitovanou edici ginu, který vznikl ve spolupráci se španělským hercem Jaimem Lorentem. Novinka je inspirována hercovými kořeny, botanicals tak odráží jeho dětství i rebelskou osobnost. Gin G’Vine Jaime Lorente je kombinací hladké chuti a kořeněného aroma s výraznými tóny sladké papriky, citrusů a malin, které se postupně spojují do harmonické plnosti se závěrečnými tóny pepře.

Grilovací sezona

V Česku se léto neobejde bez grilování. Aby se z něj stala skutečně společenská událost, pořiďte si grilovací ohniště OFYR, které díky svému kruhovému designu umožní, aby se zapojili všichni zúčastnění. Na ohni, který se nachází příjemně ve výšce rukou, snadno připravíte pokrmy pro 10–12 osob. Díky praktickým kolečkům a rukojeti z teakového dřeva gril navíc můžete snadno přemisťovat, a přizpůsobit se tak počasí i konkrétní události. Ohniště se vyrábí v provedení z černé práškované nebo cortenové oceli, která na povrchu přirozeně vytvoří rezavou patinu.