fbpx

Knihy, na které se v roce 2024 těšíme

Ať už s sebou tento rok přinese cokoliv, jedno zůstane vždy stejné – náš zápal pro knihy. Ještě než se dozvíme, kdo si odnese cenu Magnesia Litera za loni vydané knihy, podělíme se s vámi o několik letošních titulů, které stojí za pozornost a na které se těšíme, až si je přečteme. Jelikož poutavé a kvalitní čtivo může mít vícero podob, rozhodli jsme se mezi klasicky psané romány a publikace zařadit také komiksovou tvorbu. Těšíte se na některé naše favority i vy?

Cormac McCarthy: Stella Maris

Minulý rok jsme měli tu čest seznámit se s posledním McCartyho dílem v podobě Pasažéra. Pojednával o záchranáři Bobbym, jenž v potopeném vraku letadla nalezl těla devíti lidí, avšak desáté společně s pilotovou taškou a černou skříňkou scházelo. Stella Maris slouží jako dovětek k Pasažérovi, jenž se prostřednictvím záznamů z terapeutických sezení zaměří na Bobbyho mentálně nestabilní sestru Alicii. Již nyní vyhlížíme, co vše chtěl McCarthy se čtenářem skutečně naposledy probrat.

Vyšlo: únor 2024
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Argo.

Ivana Žáková: Skutečné zločiny na Ostravsku 2

Rozsáhlou kriminalistickou historii ostravského regionu není ani zdaleka možné obsáhnout v jediné knize, tudíž se pokračování letos dočkají také Skutečné zločiny na Ostravsku. Ivana Žáková se v nich vydá po stopách zabijáků, stalkerů či mafie a svědky lidské krutosti budeme u vražd z vášně i zločinů mezi rodinnými příslušníky. O odpočinkové čtení se rozhodně jednat nebude, přesto se s tragickými příběhy všech obětí a dalším kouskem historie naší země budeme chtít seznámit.

Vyšlo: únor 2024
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Albatros Media.

Arnold Schwarzenegger: Buď užitečný

Kulturista, herec, kalifornský guvernér. Jo, a taky spisovatel. Už jenom Arnoldův životopis je ukázkový a mohl by se s hrdostí zarámovat, avšak stojí za ním roky tvrdé práce. A naštěstí pro nás, čtenáře, se se svým příběhem a zásadami bude chtít Arnie podělit. Zdali nám opravdu dokáže vnést do života něco nového budeme muset teprve zjistit, přesto má již nyní v naší knihovničce vyhrazené místo.

Vyšlo: únor 2024
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Albatros Media.

Nicolas Mahler: Kafka v kostce

S příběhem jednoho velikána se seznámíme i zde. A přestože nás od něj dělí již několik dekád, jeho příběhy ze své relevance a aktuálnosti (bohužel) neztratily téměř nic. Letos to bude 100 let od smrti Franze Kafky a k této příležitosti nám rakouský kreslíř Nicolas Mahler nadělí spisovatelovu biografii. A to rovnou v komiksové podobě. Kreslíř má disponovat minimalistickým stylem a zachytit Kafkův život trefně, vtipně a detailně, což si rozhodně získalo naši pozornost a budeme pouze doufat ve vydařenost výsledné publikace.

Vychází: duben 2024
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Argo.

Lee Young-do: Věž srdcí

Na našem seznamu samozřejmě nesmí chybět ani fantasy. A ne ledajaké. První díl ze série Pták, který pije slzy – Věž srdcí – v sobě totiž kromě zmíněného žánru propojuje prvky korejské mytologie. Děj vypráví o osudech nágů, jimž je během obřadu dospělosti vyjmuto srdce z těla, čímž dosahují nesmrtelnosti. V jednom z nágských chlapců však Věž srdcí, ve které se obřad koná, vyvolává strach a pochybnosti. Společně s ním a dalšími bojovníky se poté vydáváme na nebezpečnou pouť s cílem dorazit do chrámu Hainša, kde mají mniši pro chlapce důležité poslání.

Vychází: září 2024
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Host.

Dominika Sakmárová: Korejské halušky

Na své si přijdou i ti, kteří se budou chtít seznámit se skutečnou Koreou. Ze slovenského originálu vyjde v dubnu překlad Korejských halušek, ve kterých se sinoložkou Dominikou Sakmárovou zavítáme do daleké Jižní Koreji. Autorka nám poté z tamního prostředí a za doprovodu ilustrací Michaely Ahonen představí například mateřské školy, tradiční jídla, módu a mnohé další zajímavosti, vše s nadhledem a vtipem. Jižní Korea je každým rokem stále populárnější, a tak se na veškeré poznatky a celkový pohled na tuto neustále se rychle vyvíjející zemi nemůžeme dočkat!

Vyšlo: březen 2024
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Jota.

Kei Koga: Trace

Boom ve světě i u nás zažívá v posledních letech také Japonsko, a to díky manze. Přestože už jí vyšlo opravdu mnoho, za nás jí stále není (a nikdy nebude) dost. Vedle několika nově oznámených one-shotů i sérií nám do oka obzvláště padl Trace, jenž vypráví o forenzním specialistovi s temným tajemstvím z minulosti. Detektivní série nás zaujala nejen svojí návazností na jiný titul, jenž u nás vyšel (Brutal, japonská variace na Dextera), ale také údajným faktem, že samotný autor byl forenzním expertem.

Vychází: duben 2024
K zakoupení na e-shopu Naše nakladatelství.

Jonáš Ledecký, Michal Suchánek: Afterpunk

Byť o tom pravděpodobně není širší povědomí, tak lze schopné komiksové tvůrce najít i u nás. Za ukázkový příklad současnosti je možné považovat například Michala Suchánka. Ten dříve převedl do vizuální podoby sci-fi povídky Ondřeje Neffa ve sbírce Děsivé radosti, či svojí kresbou reprezentoval českou tvorbu ve světovém sborníku Batman: Svět. Nyní spojuje síly s Jonášem Ledeckým, s jehož scénářem dává dohromady povídkový komiks plný zombíků, mimozemšťanů, robotů nebo i zmutovaných kanibalů. Tuhle jízdu si bezpochyby nenecháme ujít!

Vyšlo: březen 2024
K zakoupení na e-shopu nakladatelství CREW.

Ondřej Trhoň: Ještě jeden level

Zde se sice z loňska budeme opakovat, avšak na Ještě jeden level se zkrátka těšíme. Původně bylo vydání naplánované na minulý rok, momentálně má kniha dorazit na pulty knihkupectví letos v květnu. Publikace Ondřeje Trhoně se věnuje fenoménu videoherního světa. Na řadě příkladů (počínaje Tomb Raiderem a konče Fortnitem) ukazuje, jak se hry staly moderním médiem, jež je součástí k životnímu stylu všech věkových kategorií. Stejně jako autor víme, že herní médium toho má opravdu hodně co říci, a tak budeme držet palce, aby to s vydáním knihy už tentokrát vážně klaplo.

Vychází: květen 2024
K zakoupení na e-shopu Paseka.

Justin Cronin: Převozník

Náš seznam uzavřeme jedním velice slibně vyhlížejícím sci-fi. Převozník od Justina Cronina vypráví o ostrovní utopii, jež leží skryta před veškerými hrůzami vnějšího světa. Její obyvatelé si užívají dlouhého života – když se po kritickém poklesu fyzické a psychické kondice odeberou do důchodu, jejich těla se obnoví, vzpomínky vymažou a začínají nanovo žít naplno. Proctor Bennett je převozník, jenž má tento proces odchodu do důchodu na starost. Jeho život však začne nabírat nečekaný spád – je schopen údajně nemožného snění, hodnoty stavu jeho těla rychle klesají a jeho otec, jenž je do důchodu povolán, mu předává znepokojivou a záhadnou zprávu.

Vyšlo: březen 2024
K zakoupení na e-shopu nakladatelství Martinus.

Líbil se vám článek? Podpořte nás.