fbpx

maomai TIP: Designblok

  • Soňa R. Hanušová

Dneškem startuje Designblok, největší mezinárodní festival designu a módy ve střední a východní Evropě. Letos navíc slaví své 25. výročí, což se promítlo nejen do výběru lokací, ale také do velkorysého programu a speciálních instalací. Hlavním výstavním prostorem se stal Veletržní palác Národní galerie Praha, s další částí se Designblok opět vrací do Uměleckoprůmyslového musea. Poslední lokací je areál Pražského hradu, kde čeští návštěvníci mohou poprvé zhlédnout výstavu Made by Fire a také instalaci Designblok Cosmos.

Pojícím tématem festivalu je CESTA ve smyslu pouti za poznáním toho nejlepšího, co evropský design nabízí. Letošní ročník nabídne celkem 227 vystavujících autorů a značek. Tvorba etablovaných designérů se promísí se začínajícími autory a značkami. Premiéra na Designbloku čeká například Yara Abu Aatayu s projektem moderních přesýpacích hodin nebo značku Maison Vunka, pod kterou prezentuje autorský design Veronika Velčovská Jiroušková. Kromě tří hlavních lokací pozve Designblok návštěvníky také na dalších dvacet míst po Praze – do showroomů, concept storů a galerií, které připravují speciální program či výhodné nabídky po dobu konání festivalu.

Veletržní palác

Výstavní prostory Veletržního paláce Národní galerie Praha představí novinky českého i mezinárodního designu. Značky a firmy se jako tradičně odprezentují v rámci Superstudia, pro nezávislé tvůrce, designéry a studenty je určené Openstudio. Vystavující zaplní Velkou dvoranu, mezanin, prví a třetí patro a exteriéry.

Malá dvorana se pak promění v tematicky laděnou Designerii, jež každoročně centrálním prostorem festivalu s kavárnou a odpočinkovou zónou. Letos podobu tohoto pomyslného středobodu navrhla scénografka pražského Národního divadla Lucia Škandíková. Tvoří jej mimo jiné ústřední objekt Srdce a skákací hrad Říp od Maxima Velčovského.

Z desítek vystavovatelů zmiňme například sklářské značky Moser a Rückl. Obě na Designbloku představí kolekce, jež vznikly již pod taktovkou nových art directorů Jana Plecháče a Kateřiny Handlové. Novinky uvede také sklářská značka KLIMCHI, jejímž kreativním ředitelem je František Jungvirt. Přehlídku českých novinek doplní produkty prestižních zahraničních značek, jako jsou Laufen, Vitra, Magis Spa, Hülsta a další.

O zajímavé instalace nebude nouze ani ve venkovním prostoru před Veletržním palácem. Například společnost Warehouse #1 spolu se značkou filipínského rumu Don Papa nechá návštěvníky nahlédnout do pestrého světa ostrova Negros. Zvenku nenápadný kontejner uvnitř ukrývá panoramatickou animaci, kterou vytvořila animátorka Mischa Ying, a další zážitky pro všechny smysly. Včetně koktejlového baru s rumovými drinky na bázi Don Papa.

Uměleckoprůmyslové museum

Na úspěch loňských ročníků naváže výstava českých rodinných firem a tradičních výrobců nazvaná Rodinné stříbro. Samostatnou výstavu věnuje Designblok hlavní hostce 25. ročníku a hvězdě současného nizozemského designu Ineke Hans, která v environmentálně uvědomělé expozici představí značku Circuform a projekt REX – vůbec první nizozemskou zálohovanou židli. Výstavní projekt High Craft tvoří práce předních českých designérů, kteří ve své tvorbě umně kombinují tradiční řemesla, inovativní přístupy i nejvyšší estetické standardy. V neposlední řadě bude v Uměleckoprůmyslovém museu k vidění také mezinárodní soutěžní přehlídka diplomových prací Designblok Diploma Selection.

Areál Pražského hradu

Hned dvěma mimořádnými projekty zaujmou letos prostory Pražského hradu. V Královské zahradě zaparkuje Designblok Cosmos – největší putovní výstava za pětadvacetiletou historii festivalu a zároveň výkladní skříň toho nejlepšího ze současného českého designu. S podtitulem Intergalaktická krása českého designu se návštěvníkům v prostorách před Míčovnou Pražského hradu otevře mikrokosmos deseti špičkových českých designérů a jejich unikátních autorských děl pojatých jako osobní manifest. Nová díla ve skle, vytvořená speciálně pro tento projekt, vystaví Jakub Berdych Karpelis, DECHEM, Lucie Koldová, Václav Mlynář, Lukáš Novák, Jiří Pelcl, Jan Plecháč, Rony Plesl, Tadeáš Podracký a Maxim Velčovský. První zastávkou na mezinárodním turné bude posléze Milano Design Week v dubnu 2024.

Mezinárodní přesah má také druhý projekt, který bude k vidění v areálu prezidentského sídla – v Míčovně Pražského hradu se českým návštěvníkům poprvé představí úspěšná výstava Moravské galerie v Brně a Designbloku Made by Fire, která na jaře debutovala na prestižním Milano Design Weeku. Výstava nabídne téměř sto exponátů od čtyřiceti českých tvůrců z oblasti skla, porcelánu a keramiky na pozadí aktuálních společenských otázek.

Designblok proběhne od 4. do 8. října 2023 ve Veletržním paláci Národní galerie Praha, Uměleckoprůmyslovém museu, Míčovně a Královské zahradě Pražského hradu a na dalších lokacích po Praze. Ve spolupráci s Národní galerií Praha je pro návštěvníky připraven kombinovaný festivalový pas, který opravňuje kromě expozic Designbloku navštívit také výstavy a stálé sbírky Národní galerie Praha ve Veletržním paláci. Uměleckoprůmyslové museum v Praze zároveň nabídne návštěvníkům Designbloku možnost zakoupit zvýhodněné vstupné na výstavu ART, LIFE. Umění pro život. Výstavy Designblok Cosmos a Made by Fire v areálu Pražského hradu bude možné zhlédnout od 3. do 15. října 2023 s festivalovým pasem či po zakoupení samostatné vstupenky.